Zelení nejsou jednotní. Podpora klesá

Jakub Antoš, čtk
28. 4. 2006 14:15
Praha - Volební prognóza z dílny agentury Factum potvrzuje vítězství nejsilnější opoziční strany ODS. Zelení si oproti minulému průzkumu pohoršili.
Preference Zelených už nerostou.
Preference Zelených už nerostou. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tazatelé společnosti Factum Invenio oslovili ve třetím dubnovém týdnu 954 občanů starších osmnácti let.

Ptali se jich, koho by podpořili, pokud by nyní šli k volbám. Zjištěné výsledky pak rozšířili o data získaná z pravidelných šetření a toho, jak se v předchozích letech lidé u voleb chovali.

Foto: Aktuálně.cz

Výsledná prognóza navíc zohledňuje ochotu lidí zúčastnit se voleb a vývojové trendy skutečné volební účasti.

Z aktuálního výzkumu vyplývá, že na konci dubna 2006 by se voleb do Poslanecké sněmovny zúčastnilo 53,2 % oprávněných voličů.

Očekávaná volební účast je zatím tedy nyní nižší než účast v minulých volbách do Sněmovny v roce 2002, kdy k urnám dorazilo 58 procent oprávněných voličů.

Infobox

ZISKY KŘESEL:

Strana Očekávaný zisk mandátů
  • ODS
65
  • ČSSD
56
  • KSČM
38
  • KDU-ČSL
25
  • Zelení
16

Zdroj: Factum Invenio

Poznámka: Odhad mandátů je zatížen výběrovou chybou, která může pro kteroukoli z uvedených stran představovat odchylku 2 poslaneckých křesel.

Po vítězné ODS by na druhém místě skončila ČSSD, která na konci dubna zaznamenala mírný nárůst.

KSČM je dlouhodobě třetí. Lidovci jsou čtvrtí a řadu uzavírá strana Zelených. "Dosud mělká voličská přízeň reaguje na nejednotnost ve vystupování představitelů strany z poslední doby," soudí autoři výzkumu.

Nikdo další by se do sněmovny nedostal.

Přepočteno na mandáty - po volbách mohou vzniknout v Poslanecké sněmovně dvě koaliční vlády, z nichž každá může mít dostatečnou většinu: ODS s KDU-ČSL a Stranou zelených 106 mandátů, velká koalice ODS a ČSSD 121 mandátů.

 

Právě se děje

Další zprávy