Že ODS nemůže zaniknout? Snáz, než si myslíte

Petr Holub
3. 11. 2012 7:00
V postkomunistických zemích už zašly na úbytě i zavedené a dlouho úspěšné partaje
ODS: Takoví jsme byli...
ODS: Takoví jsme byli... | Foto: Ludvík Hradilek

Analýza - Před nadcházejícím kongresem musí ODS strašit , že výsledek v nedávných krajských volbách byl počtem 324 tisíc hlasů nejhorším od jejího vzniku v roce 1991.

Pravidlo sice říká, že strana, kterou voliči už čtyřikrát pověřili sestavením vlády, přežije všechny volební porážky.

Potíž je však v tom, že v postkomunistickém prostoru to nemusí tak úplně platit a dnešní vládní strana je ve větším problému, než se může zdát.

Píše o tom ve svém pátečním vydání deník Insider, který rozebírá několik příkladů, jak v postkomunistických zemích zašly či záhy zajdou na úbytě i zavedené a dlouho úspěšné partaje.

Loni se nedostala do slovinského parlamentu Liberální demokracie, na jejíž vizitce přitom nechybí sestavení tří kabinetů v letech 1992-2004.

Podzimní průzkumy věští Slovenské křesťansko-demokratické unii, že po příštích volbách ve sněmovně skončí, i když její někdejší šéf Mikuláš Dzurinda domluvil po roce 1998 tři vlády.

Do ústraní se odebrala po třech vládních epizodách bulharská Unie demokratických sil. Ještě v roce 1997 získala ve sněmovně absolutní většinu, o dvanáct let později na ni zbylo necelých sedm procent hlasů, a to ještě díky spolupráci s další ministranou.

Čtěte více v placeném deníku Insider:
Je ODS uprostřed stejného příběhu?Odkdy se datuje destrukce strany? A co lze očekávat?

 

Právě se děje

Další zprávy