Žaloba na Klause má 28 podpisů, přidal se Škromach

Martina Machová Martina Machová
27. 2. 2013 13:55
Návrh již přijal Milan Štěch, projednat jej ještě musí organizační výbor Senátu
Předseda Senátu Milan Štěch.
Předseda Senátu Milan Štěch. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda Senátu Milan Štěch přijal návrh senátorek a senátorů na podání žaloby Senátu na prezidenta republiky pro velezradu.

Nakonec jej podepsalo o jednoho senátora více, než bylo ze zákona potřeba - tedy 28 senátorů. Svůj podpis na poslední chvíli připojil i místopředseda ČSSD a senátor Zdeněk Škromach.

"Docela mě překvapilo, že je vlastně už rozhodnuto, ač i já jsem respektoval stanovisko grémia a předsedy Slávka Sobotky, aby se o podpisu rozhodlo až po projednání naším senátním klubem," komentoval ještě dopoledne na sociálních sítích dění kolem návrhu.

Téma žaloby na prezidenta se probíralo i na středečním jednání senátního klubu ČSSD. Během orientačního hlasování se pro pokračování iniciativy vyslovila většina z přítomných senátorů. Podle serveru iDnes to bylo 18 z 32.

Text žaloby vznikl v expertní skupině složené ze senátorů a právníků poté, co je k tomu vyzval miliardář a protikorupční aktivista Karel Janeček. Na jejím vzniku se podílel například Škromachův vnitrostranický rival Jiří Dienstbier nebo bývalá ústavní soudkyně, dnes senátorka Eliška Wágnerová.

Podání žaloby ještě během středy posoudí organizační výbor Senátu, na kterém je rozhodnout, zda obsahuje veškeré náležitosti po formální stránce.

"Pokud tyto náležitosti nebudou splněny, může vrátit návrh na podání ústavní žaloby předkladatelům k dopracování," uvedla mluvčí Senátu Pavlína Heřmánková.

V opačném případě, tedy pokud neshledá nedostatky, přijme stanovisko pro Senát, ve kterém doporučí návrh schválit, nebo zamítnout.

O žalobě následně bude jednat senátní plénum, jeho zasedání ovšem bude neveřejné. Pokud bude zde znění žaloby schváleno, obrátí se Senát na Ústavní soud. Podle informací Aktuálně.cz je mimořídná schůze Senátu svolána již na pondělí. 

 

Právě se děje

Další zprávy