Zákulisní příběh: Jak dostat muže ODS na klíčový post

Martina Machová Martina Machová
16. 1. 2010 0:38
ODS se podařilo umístit svého člověka po boku ČSSD na antimonopolní úřad

Brno - Začalo to nenápadnou větou na konci údajně protikorupční novely zákona o veřejných zakázkách, jež sněmovně předkládal její předseda Miloslav Vlček (ČSSD).

V rámci normy, která zavedla do české legislativy takzvané „black listy", na nichž mají skončit firmy podvádějící ve veřejných zakázkách, se totiž politici pokusili zvýšit počet místopředsedů ÚOHS ze dvou na tři. 

O posílení vedení antimonopolního úřadu se přitom před tím nemluvilo. Sám předkladatel novely Miloslav Vlček přiznal, že norma není tak úplně jeho dílem, ale jen jakýmsi "výcucem" z vládní novely, která také leží delší dobu ve sněmovně. V ní ale není o třetím místopředsedovi ani slovo.

Navíc tím byl novelizován zcela jiný zákon o působnosti Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, než ten, v němž ustanovení figuruje. Po drobných peripetiích prošla novela sněmovnou i Senátem.

Nyní se kruh uzavřel. V čele antimonopolního úřadu stanul muž s úzkými vazbami na občanské demokraty, bývalý starosta městského obvodu Plzeň- Doubravka za ODS Hynek Brom.

Na ÚOHS nastoupil začátkem listopadu - den před schválením zákona napodruhé poslanci. O měsíc později se stal 1. místopředsedou jiného bývalého politika v čele mocného úřadu - exposlance za ČSSD Petra Rafaje.

Nováček Brom tak v hierarchii přeskočil hned oba dva dlouholeté místopředsedy ÚOHS Roberta Nerudu a Kamila Rudoleckého.

Hynek Brom na ÚOHS

Hynek Brom bude mít na starost

  • oblast veřejné podpory,  kam spadá osvěta institucí pracujících s veřejnými prostředky, aby nevybočily z rámce veřejné podpory, ale i vyjednávání s Evropskou komisí o jejich podmínkách.
  • významnou roli tak bude mít například v chystané transakci mezi Českými aeroliniemi a Letištěm Praha. Letiště stoprocentně vlastněné státem se totiž chystá aerolinkám vypomoci odkoupením zbylých budov.
  • bude mít také hlavní slovo v zcela nové oblasti, která antimonopolnímu úřadu připadla nedávno - v případech takzvané "významné tržní síly".Jde o pokus ČSSD narovnat vztahy mezi supermarkety a jejich dodavateli. Za zneužití svého postavení hrozí řetězcům pokuta až 10 milionů korun.
  • v neposlední řadě bude rozhodovat i o personálních otázkách úřadu.

Tak jsem rozhodl...

A proč šéf antimonopolního úřadu dal přednost právě jemu? "Tak jsem se rozhodl. Je to zkušený odborník," reagoval na dotaz Aktuálně.cz Petr Rafaj. Víc svou volbu rozvádět nechtěl.

Na nenápadnou změnu dvou číslic, na první pohled skrytou v záslužné novele, upozornil loni v říjnu senátor z klubu TOP09 s podporou Starostů Jan Horník.

Nyní, když se litera zákona se vším všudy naplnila, říká: "Je to špatně. Úřad jako tento, kde jde o majetek a vliv, by měl být nezávislý a měl by být obsazován lidmi bez politické příslušnosti." Vzdání se stranické legitimace po nastoupení do funkce považuje za spíše jen formální.

Podle Horníka pak takto neprůhledné obsazování postů dává prostor dohadům, že se jedná o protislužbu.

V kuloárech Senátu se totiž již během projednávání zákona hovořilo o dohodě nad třetím místopředsedou mezi oběma nesilnějšími stranami. Dopředu padalo i jméno - měl jím být právě starosta v barvách ODS Hynek Brom.

Brom a Jurečko

Stejné informace následně potvrzovali i lidé z plzeňské ODS. Podle nich stál za nominací Hynka Broma přítel exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, podnikatel a člen vedení ODS Roman Jurečko, o němž se hovoří jako o šedé eminenci plzeňské ODS.

Jurečko s Bromem něco takového odmítají. Oba přiznávají, že se znají z komunální politiky a tvrdí, že by se neoznačili ani jako přátelé.

"Občas se potkáme, zajdeme na oběd… Na dovolenou spolu ale nejezdíme," okomentoval jejich vzájemný vztah Hynek Brom.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Toskánsko a Plzeň

Jméno Romana Jurečka figurovalo hned ve dvou největších aférách loňského roku.

Spolu s Pospíšilem navštívil během dovolené v Itálii šéfa ČEZ Martina Romana a plzeňského podnikatele Petra Šikoše v Toskánsku. Exministr spravedlnosti později v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že se bavili jen o společenských tématech, nikoli o správě země.

Roman Jurečko stojí v čele představenstva Plzeňské teplárenské, o jejíž koupi usiluje skupina J&T. Na návrh Aleše Řebíčka zasedá také ve správní radě Správy železniční dopravní cesty.

Provozoval také restauraci Golf Park v areálu golfového hřiště Golf Park Plzeň. Jeho akcionářem je právě podnikatel Petr Šikoš, s nímž se Jurečko s Pospíšilem potkali letos v Toskánsku.

Plzeňák Roman Jurečko odsouzený za maření úředního rozhodnutí
Plzeňák Roman Jurečko odsouzený za maření úředního rozhodnutí | Foto: Ludvík Hradilek

Právníci z ODS

Jurečko rovněž studuje na plzeňské právnické fakultě ve třetím ročníku magisterského studia. Na školu se dostal až na odvolání, tedy způsobem, který byl v Plzni velmi rozšířen, a který akreditační komise označila za jeden z příznaků podezřelých poměrů na fakultě.

Jeho přítel a zároveň děkan fakulty Jiří Pospíšil jej před Vánoci požádal, aby školu na rok přerušil (tedy na dobu, kdy má Pospíšil fakultu vést). Jurečko si vzal čas na rozmyšlenou a zatím se nerozhodl.

Na právnické fakultě učí na katedře veřejné správy i 1. místopředseda antimonopolního úřadu Hynek Brom. 

Vedle antimonopolního úřadu se politici snaží mít pod větší kontrolou i Nejvyšší kontrolní úřad. Poslanci všech stran personálními změnami usilují, aby podléhal parlamentu - podobně jako mediální rady či dozorčí rady různých rozpočtových fondů.

I zde podle zdrojů Aktuálně.cz panuje mezi stranami předběžná dohoda, komu připadne post prezidenta NKÚ, pokud padne jeho současný šéf František Dohnal. Zálusk na něj má ODS. K socialistům má zde již nyní blízko viceprezident a exposlanec ČSSD Miloslav Kala. 

 

Právě se děje

Další zprávy