Zákon upraví prodej a používání zdravotnických pomůcek

Barbora Valešová
3. 7. 2013 15:51
Návrh zákona schválila končící Nečasova vláda
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Vláda v demisi schválila návrh zákona, který má zlepšit bezpečí pacientů a zdokonalit systém uhrazování zdravotnických pomůcek ze zdravotního pojištění.

"Zákon by měl zabránit chaotickému a neprůhlednému stanovování cen zdravotnických prostředků, jakého jsme byli před časem svědky například v případě stomických pomůcek nebo očních čoček," uvedl ministr zdravotnictví v demisi Leoš Heger (TOP 09).

Zákon zavede jednotný registr bezpečných a účinných zdravotnických pomůcek. O jejich úhradách už nebudou rozhodovat zdravotní pojišťovny, ale lékový ústav. Norma by měla platit od ledna 2014, návrh nyní projedná sněmovna.

Mezi zdravotnické prostředky patří velmi široká škála výrobků od krycího materiálu, přes stříkačky, jehly, glukometry, invalidní vozíky, oční čočky, sluchadla až po odborné přístroje, jako je rentgen, CT nebo gama.

Jejich současná právní úprava je ale nedostačující. Počítá například s tím, že zdravotnické prostředky budou používat především odborníci v rámci poskytování zdravotní péče.

Ve skutečnosti se ale běžně prodávají přímo pacientům, přičemž nijak není regulována jejich cena ani rizika poškození zdraví pacientů.

"Zdravotnický prostředek proto musí být také bezpečný a klinicky účinný i pro tyto případy, kdy si je volně zakoupí sám pacient, nikoli pouze v případě, že jsou jeho prostřednictvím poskytovány zdravotní služby," řekl ministr zdravotnictví Heger.

Podle Hegera zákon zahrnuje už druhou významnou oblast, kde je transparentním způsobem nastavený systém úhrad. "Do budoucna zbývá již jen upravit kalkulace cen jednotlivých zdravotních výkonů a připravit jasná pravidla pro vstup nových položek do seznamu výkonů, aby se rozdělení peněz ve zdravotnictví stalo úplně průhledným. Ministerstvo tento princip nyní již dokončuje," podotkl ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy