Záhada Klausovy amnestie. Byl u ní Jakl a dva právníci

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 1. 2013 18:30
Skuteční autoři rozsáhlého Klausova pardonu zůstávají nejasní
Celé je to nesmysl, tvrdí tajemník prezidenta.
Celé je to nesmysl, tvrdí tajemník prezidenta. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Záhad kolem přípravy prezidentské amnestie spíš přibývá, než aby se konečně definitivně objasnilo, kdo je skutečným autorem Klausova - pro většinu společnosti trpce rozsáhlého - pardonu.

A ta navzdory tomu, že nejnověji Lidové noviny ve svém sobotním vydání uvedly, že amnestie vznikala v okruhu tří lidí kolem prezidenta Václava Klause. Deník jmenuje tajemníka Ladislava Jakla, jenž má na starosti agendu milostí, právníka Pavla Hasenkopfa a bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelky, kterého označuje za hlavního autora konceptu.

Jakl mluví o nesmyslech

Jediný, kdo se ke spekulacím deníku vyjádřil přímo, je Ladislav Jakl. Už dříve - 2. ledna, den po vyhlášení amnestie - připustil, že byl v okruhu lidí, kteří o ní byli detailně informováni. Poslední informace označil ale za absolutní nesmysl a tvrdí, že amnestie je dílem vícero odborníků.

Hasenkopf s Koudelkou, označovaného za hlavního právníka, který konstruoval amnestii, nereagovali.

Nejkritizovanějším místem amnestie je pasáž, která zastavuje trestní stíhání závažných ekonomických kauz a lidí, kterým se zvyklo přezdívat tuneláři. Deník Insider už dříve napsal, že Václav Klaus teprve dva dny po vyhlášení amnestie požádal ředitelku Odboru legislativy a práva Hradu, aby mu k nejvíce kritizované části amnestie (tzv. článek II) připravila odborné stanovisko.

Klausova právnička

Zmíněný druhý článek je právě ten, díky němuž získali beztrestnost mocní a vlivní lidé obžalovaní z tunelů či úvěrových a jiných podvodů, které poškodily desítky tisíc Čechů. Prezidentovi šlo podle zadání zejména o právní posudek k takzvané nepřiměřené lhůtě trestního stíhání, o niž je článek II opřen.

Tak se amnestií bavil web:

Dodatečné stanovisko právničky Dany Římanové, které publikoval Insider, ale rozhodně prezidenta nemohlo potěšit. Ředitelka hradních právníků v něm totiž píše, že nelze tvrdit paušálně, že když řízení trvá déle než šest let, je to doba nepřiměřená.
Právě dlouholeté průtahy v řízení byly důvodem, proč v tomto bodě Václav Klaus amnestii vyhlásil.

Zaorálek se dovolává práva na informace

Skutečné autory amnestie a jejího rozsahu dosud Hrad stále tají. Místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek v pátek prezidentskou kancelář vyzval, aby na základě zákona o svobodném přístupu k informacím sdělila jména přímých autorů konkrétní podoby prezidentské amnestie. Klaus by podle něj měl vyvrátit "chmurné podezření", že na přípravě amnestie se podíleli lidé, kteří mohli být ve spojení s některými amnestovanými.

Jakl v reakci na Zaorálkův požadavek v pátek připomněl, že Klaus je v Polsku na setkání tří prezidentů. "Pan prezident tu má jiný program než vyřizování pošty," podotkl Jakl.

 

Právě se děje

Další zprávy