Záchranek přibude, v horách jim zákon dá víc času

Martina Macková
1. 9. 2008 19:09
Reforma ministra Julínka pokračuje u rychlých sanitek
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek přijel na jednání vlády ČR.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek přijel na jednání vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vláda chce změnit systém, který může každému zachránit život.

Plánuje, že přibude záchranek, ty ale mohou někde k lidem v ohrožení jezdit pomaleji než doposud.

Zákon o záchranných službách totiž zavádí nové časy, které určují, do kdy mohou rychlé sanitky dorazit k nemocným.

Deník Aktuálně.cz má k dispozici návrh zákona, který v nejbližší době projedná vláda. Norma by měla platit už od ledna 2009.

Až dvacet minut? Dnešní realita

Billboardy placené ODS se chlubí, že vláda přibližuje lidem pomoc. A zřídí dalších 44 stanic záchranky. "Je to největší dílo od 90.let," řekl nedávno o reformních zákonech, do kterých norma o zdravotnické záchranné službě patří, ministr Tomáš Julínek.

Zákon však kritizuje například profesní organizace. "Ministr Julínek sice slibuje nová výjezdová místa zdravotnické záchranné služby, ale zároveň navrhuje zákon tolerující o pět minut delší dojezdové časy k nemocným. Inu, logika takzvaně politická," říká prezident České lékařské komory Milan Kubek.

"Samotná hustota stanovišť však není pro konkrétního nemocného to nejdůležitější. Návrh zákona navzdory technickému pokroku mění panem ministrem na billboardech propagovaný slib zlepšit dostupnost záchranné služby v pouhé plácání do vody," dodává.

Jaká je tedy realita? Dnes, podle vyhlášky staré šestnáct let, musí pomoc k lidem dorazit do patnácti minut. Podle nového zákona na to budou mít čas od pěti do 20 minut.

Foto: Ludvík Hradilek

Podle mluvčího ministerstva Tomáše Cikrta ale "povinný" čas už dnes mnohde nestíhají.

Nově bude muset čekat méně lidí?

Analýzy, které si nechalo ministerstvo zpracovat, ukazují, že sanitky nestihnou jezdit včas na území, kde celkem žije 1,3 milionu lidí. Nový zákon to změní, ale jen částečně.

Delší čas, tedy dvacet minut, na příjezd zákon sice poskytne, ale podle ministerstva jen v horách. "Jenom v té části republiky, kde jsou komplikované přírodní podmínky a kde dnes sanitka dojížděla více než za půl hodiny, se bude týkat garance dvaceti minut. Jde o 150 tisíc lidí," řekl Aktuálně.cz Cikrt.

Pro představu - na sanitku by si nově mělo počkat tolik lidí, jako kdyby se sečetli obyvatelé Olomouce a půlky Hradce Králové.

Ministerstvo tvrdí, že zákon sice stanovuje různou dojezdovou dobu, to ale údajně rozhodně neznamená, že sanitky budou jezdit pomaleji.

Jak rychle tedy budou jezdit? "Nikoliv všude a pouze a vždy do deseti minut, ale vždy dle zohlednění v zákoně udaných parametrů (v Plánu plošného pokrytí), a samozřejmě i s možností využití vrtulníku letecké záchranné služby, o jehož nasazení v zájmu záchrany života rozhoduje operátorka zdravotnického operačního střediska. Jak tedy vidíte, dolní hranice je deset a nikoliv pět minut," vysvětlil Aktuálně.cz mluvčí.

Investice? 290 milionů

Vláda počítá s tím, že nově nastavený systém jednorázově přijde asi na 290 milionů korun. Během tří let se za tyto peníze dostaví další stanice a propojí se s dalšími složkami systému.

Záchranka
Záchranka | Foto: ČT24

Ze státního rozpočtu ovšem půjde do záchranek dalších 445 milionů. Celkem 340 milionů korun na zdravotnická operační střediska a 105 milionů do pracovišť krizové připravenosti.

Zákon také nařizuje poskytovatelům lůžkových zdravotních služeb povinnost zřídit urgentní příjem nebo kontaktní místo.

Nový zákon by podle ministerstva měl oproti starým normám výrazně posílit celý záchranný řetězec. Tedy možnost zapojení organizované první pomoci, telefonicky asistovaná resuscitace, na druhé straně zajištění plynulé návaznosti při předávání pacienta do nemocnice nejlépe přes urgentní příjem.

"Moderní pojetí záchrany totiž není založeno na přítomnosti lékaře v každé posádce, ale na tom, že lékař přijede na místo nehody jiným vozidlem v případě potřeby - systém rendez vous. Některé systémy ve světě jsou dokonce založeny jenom na paramedicích," dodal mluvčí Cikrt.

 

Právě se děje

Další zprávy