Za to může krize: Chudé kraje se v Česku vylidňují

Petr Holub
19. 10. 2009 9:30
Nejhůře jsou postiženy regiony na východě, kde se hluboko propadl průmysl. Potíže se však přesouvají i do Prahy
Práce nahání rodiny do velkých měst. Zejména u Prahy rostou satelitní městečka, kde se dá pořídit levnější bydlení než v samé metropoli. Pohled na satelit před Kladnem.
Práce nahání rodiny do velkých měst. Zejména u Prahy rostou satelitní městečka, kde se dá pořídit levnější bydlení než v samé metropoli. Pohled na satelit před Kladnem. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Počátkem října loňského roku se dramaticky propadl průmysl, na kterém stála dosavadní prosperita.

Po 12 měsících vypadá situace v republice tak, že nejhůře jsou postiženy regiony na východě, kde se právě průmysl propadl hluboko, a potíže se přesouvají i do Prahy. Naopak v severovýchodních Čechách už zjistili, jak se dá krizi bránit.

Krize v první řadě zasahuje regiony, kde se vyrábějí díly na auta, kde bylo hodně hutí, strojíren a skláren. Vysočina je příkladem, jak může ekonomiku celého kraje poznamenat výpadek jediné firmy, jihlavského Bosche.

Potíže jsou hlubší v krajích, které měly velké potíže už v "malé krizi" z let 1998-2000 a pak svůj vzestup postavily právě na průmyslových investicích.

Na Ústecku, Ostravsku, Olomoucku a Zlínsku nezaměstnanost za rok vyrostla víc než o čtyři procenta.

Z regionů, kde není práce, se lidé stěhují a omezují stavební aktivity, zhoršuje se kvalita služeb. Tím se ekonomický propad dál prohlubuje.

Jak dlouho vydrží Praha

Lidé se z ekonomických důvodů dál stěhují do měst, zejména do Prahy a jejího širokého okolí, přitahuje je také Brno, Plzeň a Liberec.

Avšak nenabízejí se tam už takové možnosti jako dřív. V Praze sice ještě rostou mzdy rychleji než jinde, nabídka práce je však čtyřikrát menší, než byla před dvanácti měsíci.

Bytů se začalo stavět o třetinu méně než loni. Stejný propad už zaznamenalo jen Ústecko a Vysočina.

Praha má stejnou nevýhodu jako jižní Morava a Podkrušnohoří, kde jsou služby založeny na přílivu zahraničních turistů. Jejich nezájem v dobách krize vede k likvidaci řady restaurací a obchodů.

Hlavní město stejně jako Plzeň a střední či jižní Čechy dosud krizi odolává, protože spoléhají na vysokou základnu své prosperity minulých let. Zkouškou budou další měsíce, pokud dál poroste nezaměstnanost a ještě se propadne výstavba bytů.

Jiný model prosperity

Příkladem úspěšné obrany proti krizi se stává Liberecko.

Pád výrobců autodílů a sklářů tam způsobil skoro pětiprocentní růst nezaměstnanosti. Udržela se však nabídka služeb, protože Češi méně jezdí do ciziny a tím nahrazují výpadek cizích turistů v horských střediscích. Zároveň dokáže Liberec využít nižších cen bydlení a bytů se staví víc než před rokem. Důsledkem je, že do Liberce se lidé nadále stěhují.

Kraj, kde dříve nejvíc lidí pracovalo v průmyslu, se tak může stát laboratoří, jestli také v Česku není možné postavit prosperitu na něčem jiném.

Podobně pozitivní data přišla i z Královéhradeckého a Pardubického kraje, rozdíl je v tom, že neprožily takový pád průmyslu. Stejnou naději do budoucna hlásí i Jihomoravský kraj, který tentokrát nekopíruje propad zbytku Moravy, jako tomu bylo před deseti lety.

 

Právě se děje

Další zprávy