Za prezidenta chceme Schwarzenberga, řekli i Starostové

Domácí ČTK Domácí, ČTK
12. 12. 2011 14:56
Šéf TOP 09 zatím jako jediný vážný kandidát oficiálně potvrdil, že se bude o post ucházet
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda TOP 09 Karla Schwarzenberga získal další nominaci na post příštího českého prezidenta. Dal mu celostátní výbor hnutí Starostové a nezávislí.

TOP 09 jako taková už nominaci svého předsedy do klání o prezidentské křeslo oznámila na svém sněmu na konci října.

Předseda TOP 09 dal na sněmu v Hradci Králové najevo, že se hodlá o funkci po současném prezidentovi Václavu Klausovi ucházet v případě přímé i nepřímé volby. V současnosti je hlava státu vybírána nepřímo, na společné schůzi obou komor českého parlamentu.

Zákonodárci ale mají na stole návrh ústavního zákona, který by umožnil přímou volbu, zatím se však neshodli na jeho definitivní podobě. Vládní strany k prosazení ústavní normy potřebují souhlas přinejmenším části opozice.

Schwarzenberg sám poté, co se stal v říjnu prezidentským kandidátem své strany, poznamenal, že jeho výhodou je, že je "životem zvyklý na nezávislost, což je v takovém úřadě velice důležité".

"Za druhé tím, že jsem strávil už dětství na hradě, tak mi taky nestoupne do hlavy, když se do velkých hradních prostorů vrátím," poznamenal vicepremiér, který prožil dětství na rodinném sídle Orlík.

Prezidentství na něj "nedělá takovej velkej dojem, že bych byl ještě víc namyšlenej, než jsem bez toho", uvedl muž, který se v posledních týdnech několikrát ostře názorově střetl se současným prezidentem Klausem.

 

Právě se děje

Další zprávy