Za odvoz odpadků až 1000 Kč. Záleží na obcích

ČTK ČTK
2. 5. 2012 18:44
Pokud novelu podepíše prezident, obce budou moci zvýšit poplatek od ledna
Z 250 korun na 750 korun by obce mohly zvýšit poplatek za svoz netříděného odpadu. Platba 250 korun za tříděný odpad zůstane stejná.
Z 250 korun na 750 korun by obce mohly zvýšit poplatek za svoz netříděného odpadu. Platba 250 korun za tříděný odpad zůstane stejná. | Foto: Rema Systém

Praha - Poplatek za odvoz odpadků by mohl činit až 1000 korun za obyvatele a rok, tedy dvojnásobek současné maximální výše. Sněmovna ve středu přijala senátní znění novely zákona o místních poplatcích, který jej stanoví.

Poslanci chtěli původně nechat výši platby na obcích tak, aby odrážela skutečnou výši nákladů na likvidaci netříděného odpadu. Pokud novelu podepíše prezident, obce budou moci zvýšit poplatek od ledna.

Z 250 korun na maximálně 750 korun by obce mohly podle novely zvýšit poplatek za svoz netříděného odpadu. Platba 250 korun za tříděný odpad zůstane stejná.

Podle jednoho z předkladatelů Jana Husáka (TOP 09) čekají na novelu starostové, předloha respektuje potřeby obcí a je bezkonfliktní. Tím, že v ní bude stanovena pevná částka, odpadnou podle něho debaty o tom, zda je předloha ústavní.

Poslanci: My nezdražujeme, jenom umožňujeme zdražit

Možnost zvýšení plateb nepřichází ve vhodnou dobu, uvedl Ladislav Šincl (ČSSD), jenž poukazoval na všeobecné zdražování a vládní šetření. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura zdůraznil, že zákonodárci poplatek nezdražují; jeho výše je a bude na obcích. Opoziční ČSSD stejně jako komunisté předlohu nepodpořili.

Poplatek by nově měli ze zákona platit také cizinci, kteří v Česku pobývají déle než tři měsíce. Obcím jej budou muset platit lidé také za rekreační chaty a chalupy nebo apartmány, a to ve výši za jednu osobu.

Schválené doporučení Senátu je ve shodě s původní verzí poslanecké předlohy, která také počítala se stoprocentním navýšením současného poplatku. Sněmovna ale původně také chtěla, aby platila už od července.

Autoři novely z řad poslanců TOP 09 a Starostů zdůvodnili možnost zvýšit poplatky za odpad tím, že mnohé obce nyní na likvidaci odpadů doplácejí a částka se neupravovala deset let.

 

Právě se děje

Další zprávy