Z okupace viňme komunismus, ne Rusy, apeloval Klaus

mp
21. 8. 2008 22:10
Prezident přičítá odpovědnost expanzivní sovětské politice
Budeme spolupracovat
Budeme spolupracovat | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Neviňme ruský národ z okupace, vyzval prezident Václav Klaus na vzpomínkovém setkání, které připomnělo srpnový vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Hlava státu ve svém projevu na Pražském hradě připomněla, že zášť vůči příslušníkům jednoho národa není na místě. Odpovědnost podle Klause nese především expanzivní politika Sovětského svazu.

"Oběťmi sovětského totalitního režimu byly i miliony Rusů," řekl prezident na setkání, na němž se kromě slov hodnotících zásadní událost československých dějin promítal i nový dokument režiséra Jana Němce týkající se právě srpna 1968.

Sovětský imperialismus odsoudil i Topolánek

Podobná slova jako hlava státu volil i premiér Mirek Topolánek, který dnes udělil deset pamětních medailí osobnostem z různých států, které se otevřeně postavily proti sovětské agresi.

"Dokázali jste, že to nebyli Rusové, Poláci, Maďaři, Němci, Bulhaři, kdo brutálně ukončil Pražské jaro. Nebyli to lidé těchto zemí. Byl to tehdejší sovětský imperialismus který okupoval naši zemi," řekl disidentům šéf českého kabinetu.

Pamětní medaili, kterou letos v zimě jako první dostali bratři Mašínové a Milan Paumer, si dnes přijeli vyzvednout například disidenti, kteří svůj odpor vyjádřili přímo v Moskvě: Viktor Fajnberg, Natalie Gorbaněvská a Pavel Litvinov.

Předseda vlády zároveň slavnostně zahájil výstavu Za vaši a naši svobodu, která se koná v zahradě Strakovy akademie a popisuje protesty proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v ostatních socialistických zemích.

Otevřena bude každý víkend do konce října od 10 do 17 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy