Z Bruselu jste dovezl málo peněz, kritizuje ČSSD Nečase

Domácí ČTK Domácí, ČTK
9. 2. 2013 15:56
Petr Nečas odjel z Bruselu jako poražený, je přesvědčen šéf ČSSD
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka kritizoval premiéra Petra Nečase (ODS) za výsledek vyjednávání o penězích, které má Česko dostat z unijních fondů v letech 2014 až 2020. Nelíbí se mu, že ČR má dostat o 160 miliard korun méně.

"Myslím si, že je důležité říci, že Petr Nečas odjíždí z Bruselu poražen a s ním odjíždí poražena celá Česká republika," prohlásil Sobotka.

Spolu s místopředsedou strany Lubomírem Zaorálkem se shodli na tom, že tyto peníze budou české ekonomice chybět. "Ten náš výsledek odpovídá způsobu, jak se chová česká diplomacie a česká zahraniční politika," tvrdí Zaorálek.

V rámci kohezní politiky, zaměřené na pomoc chudším regionům, bude moci česká strana v příštím rozpočtovém období získat přes 20,5 miliardy eur, tedy víc než 517 miliard korun. Množství peněz z eurofondů pro Česko se ale proti období 2007 až 2013 zmenší, neboť v končícím sedmiletém rozpočtu mělo Česko k dispozici zhruba 26,7 miliardy eur, tedy zhruba 680 miliard korun.

Premiér Nečas řekl, že jeho hrozba, že by Česko mohlo zablokovat jednání o unijním rozpočtu, pomohla množství peněz zvýšit. Zaorálek ale tvrdí, že premiérovo zaklínání se vetem nemělo význam, protože ho nikdo nebral vážně. Nečas ale v Bruselu zdůraznil, že získaná suma bude v přepočtu na obyvatele čtvrtá nejvyšší v Evropské unii. V končícím rozpočtovém období je ČR na prvním místě. I tento sestup na čtvrtou pozici se ale sociálním demokratům také nelíbí. Podle Sobotky tento rozdíl zasadí ránu snaze jakékoli příští vlády podpořit hospodářský růst.

 

Právě se děje

Další zprávy