Vysvědčení vlády: premiant Pospíšil, propadlík Kalousek

Domácí Domácí
16. 12. 2010 14:48
Podle agentury STEM lidé hodnotí Nečasovu vládu průměrnými známkami
Vláda při svém jmenování před pěti měsíci
Vláda při svém jmenování před pěti měsíci | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pětiměsíční činnost Nečasovy vlády hodnotí lidé průměrnými "známkami". Nejlepším ministrem je podle nich Jiří Pospíšil, nejhorším Miroslav Kalousek.

Vyplývá tak z nedávného průzkumu agentury STEM, do kterého se zapojilo 1223 respondentů.

Prosincový výzkum agentury zjistil, že největší část - třetina (34 %) - by jí udělila známku tři, tedy průměrné hodnocení.

Horší známkování zvolilo poněkud více lidí než lepší (33 % : 27 %). Šest procent dotázaných nedokáže činnost vlády oznámkovat. Celková průměrná známka je 3,14, což je školní optikou vzato "horší trojka".

Výzkum se zaměřil i na hodnocení práce jednotlivých členů vlády. Nejvíce jedniček a dvojek získali od veřejnosti Jiří Pospíšil, Karel Schwarzenberg a Petr Nečas. U těchto tří politiků je podíl příznivých hodnocení více než třetinový.

Nejméně nasbírali ti členové vlády, kteří jsou veřejnosti dosud málo známí. Platí to hlavně o K. Jankovském, I. Fuksovi a M. Kocourkovi, stojí ve výsledcích průzkumu. Nejvíce čtyřek a pětek mají Miroslav Kalousek a Radek John.

Známkování koresponduje se stranickými preferencemi respondentů. Zatímco sympatizanti s KSČM hodnotí vládu prakticky čtyřkou, příznivci ODS by ji naopak oznámkovali horší dvojkou.

Obdobná posloupnost platí i při hodnocení vlády v závislosti na materiální situaci respondenta. Rozdíl mezi známkami chudých a finančně zajištěných se liší téměř o jeden stupeň.

Foto: STEM

 

Právě se děje

Další zprávy