Výroční zpráva: ČSSD loni skončila ve ztrátě 16 milionů

ČTK ČTK
13. 3. 2013 17:04
Výnosy strany za rok 2012 byly 253,4 milionu a náklady 269,4 milionu korun
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejsilnější česká strana ČSSD hospodařila v loňském roce se ztrátou 16 milionů korun. Oznámil to stranický místopředseda pro hospodaření Martin Starec s tím, že původní plán ČSSD pro loňský volební rok počítal se schodkem 28,5 milionu.

Výroční zpráva uvádí loňské výnosy strany na 253,4 milionu korun a náklady 269,4 milionu. Se zprávou o hospodaření ČSSD se tento týden seznámí také delegáti 37. stranického sjezdu.

"Jsem rád, že se nám podařilo zvýšit příjmy, udržet výdaje na uzdě a snížit ztrátu," poznamenal Starec. Připomněl, že strana na všech úrovních na loňské doplňovací volby do třetiny Senátu a volby komunální navýšila volební fond na konečných skoro 96 milionů korun.

"V předchozích volbách jsme utráceli mnohem více, než jsme si mohli dovolit," podotkl Starec. Nyní je překročení původně plánovaných 90 milionů na volby podle něj fakticky zanedbatelné. Třetina nákladů padla na kampaň do Senátu, dvě třetiny na krajskou.

Kampaň prezidentská pro lednovou přímou volbu hlavy státu, kdy kandidátem strany byl Jiří Dienstbier, přitom šla nad rámec schváleného rozpočtu. Strana na ni svému kandidátovi poskytla darem 9,4 milionu.

Strana podle Starce postupně snižuje své dlouhodobé závazky, které po posledních sněmovních volbách v roce 2010 činily 325 milionů korun. Od té doby jsou sníženy zhruba o 70 milionů na nynějších asi 255 milionů.

Původně strana plánovala ztrátu až 28,5 milionu korun. Podle Starce za snížením plánovaného schodku stojí především navýšení příjmů o 15,9 milionu.

Starec se dnes před novináři pochlubil tím, že na členských příspěvcích ČSSD vybrala přes 22 milionů, jedná se podle něj o jeden z nejlepších výsledků za posledních 11 let. Na darech ČSSD účetně získala 47,5 milionu korun, 35 milionů z nich je ale zápočtem sociálnědemokratické společnosti Cíl. Dary nad sto tisíc korun poslaly opoziční straně tři desítky firem a jednotlivců.

V hospodaření se tak ČSSD i nadále opírá především o státní příspěvek. Ten se podle Starce každoročně snižuje, za čtyři roky poklesl o přibližně 18 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy