Vstupte do stran, radí Topolánek bývalým soupeřům. Nechceme ztratit svou značku, oponuje Hilšer

21. 3. 2018 19:12
Podle Topolánka by měl Drahoš kandidovat za starosty, Fischer za KDU-ČSL a Hilšer za TOP 09.
Debata prezidentských kandidátů, ilustrační foto
Debata prezidentských kandidátů, ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tři výrazné tváře prezidentské kampaně, které v lednu v souboji o Hrad neuspěly, už oznámily, že se budou na podzim ucházet o hlasy voličů znovu. Tentokrát se Jiří Drahoš, Pavel Fischer a Marek Hilšer pokusí dostat do Senátu. Všichni tři chtějí využít popularity z kampaně a dostat se do horní komory parlamentu jako nezávislí kandidáti.

Bývalý premiér a rovněž neúspěšný prezidentský kandidát Mirek Topolánek je za rozhodnutí nespojit síly s nějakou politickou stranou kritizuje. "Nebuďte zbabělci, vyprdněte se na spolky a dělejte politiku," vzkázal svým někdejším konkurentům na Twitteru v narážce na Drahošův nově založený spolek Společně pro Česko. Ten by podle svého zakladatele měl zůstat apolitický, nebyznysový a nabízet řešení důležitých témat.

Podle Topolánka se přitom u všech tří kandidátů nabízí politická strana, za kterou by mohli kandidovat. "Pane profesore, kandidujte za starosty! Pomozte jim dostat se do sněmovny, jako oni nezištně pomáhali vám v prezidentské volbě," vzkázal veřejně bývalému předsedovi Akademie věd.

"Pavle Fischere, opravdu by to nešlo za KDU-ČSL? Marku, Vy byste v topce nenašel spřízněné duše?" dodal Topolánek na adresu dalších kandidátů.

Fischer na kritiku reagoval výzvou, aby Topolánek rovněž kandidoval za stranu - za tu, v jejímž čele byl mezi lety 2002 až 2010. "Příklady táhnou. Počkám si proto, až se Mirek Topolánek postaví na kandidátku ODS, aby jí osobně také pomohl," řekl Aktuálně.cz Fischer. Topolánek však dosud jakoukoliv další kandidaturu odmítal.

Topolánkův nápad odmítá i Hilšer. Podle něj stranictví v Senátu nehraje tak významnou roli jako ve sněmovně, a proto považuje nezávislou kandidaturu za vhodnou. "Ať pochopí, že prezidentští kandidáti nechtějí ztratit svou značku spojením s jakoukoliv stranou. Jejich role by měla být spíše integrační v liberálně demokratickém spektru. Mohou ukázat, že lze překonat stranické rozmíšky už tak roztříštěné politické scény," řekl Hilšer.

Drahoš se bude o post senátora ucházet v Praze 4, kterou v horní komoře nyní reprezentuje jeho bývalá kolegyně z Akademie věd Eva Syková. Fischer se o totéž bude pokoušet v Praze 12. Také Hilšer bude usilovat o hlasy Pražanů, konkrétně těch žijících ve "dvojce" a "trojce".

 

Právě se děje

Další zprávy