VV: Vytvořme fond garantující komerční pilíř důchodů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
28. 4. 2011 12:25
Nejmenší vládní strana chce prý zabránit "nájezdu" bankovních domů na občany
Vít Bárta
Vít Bárta | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné chtějí vytvořit státní fond, který zajistí maximální garanci pro nákup a správu státních dluhopisů.

"Cílem je vytvořit stabilitu komerčního důchodového pilíře," řekl ve čtvrtek neformální šéf strany Vít Bárta, který je hlavním koordinátorem VV při vyjednávání o důchodové reformě.

Návrh nejmenší vládní strany počítá s vytvořením státem garantovaného fondu, který bude naplněn dluhopisy České republiky a zároveň dalších států, jenž mají podobný rating jako ČR. Takové pojetí má podle Bárty zajistit stabilitu komerčního pilíře i v případě, kdy se jeden ze států dostane do finančních problémů.

"Zásadní otázkou je, aby státní dluhopisy byly zajištěny tak, aby i v případě krachu správce byla odpovědnost státu za klienty, tedy občany," uvedl na tiskové konferenci Bárta. "Státní fond má zajistit maximální garanci pro nákup a správu státních dluhopisů," dodal neformální lídr VV.

Do vyjednávání o důchodové reformě jde nejmenší vládní strana i s návrhem na vytvoření anonymních penzijních účtů. Takzvaný Blind Trust má ochránit občany před "nájezdem" bankovních domů, které by je bombardovaly nabídkami dalších druhů spoření na důchod, uvedl ekonomický expert strany Michal Babák.

Podle Bárty se VV svými čtvrtečními návrhy snaží posunout debatu o důchodové reformě dál. Práce na ní se zpozdily koaliční krizí, která trvala zhruba dva týdny.

Bárta se po odchodu z čela resortu dopravy pustil naplno do dalších politických aktivit. Ve středu se sešel se zástupci odborů. Jednal s nimi o vládním návrhu důchodové, zdravotní a sociální reformy.

 

Právě se děje

Další zprávy