VV spustily klíčové referendum. Véčkaři hlasují o vládě

Martina Machová Martina Machová
9. 7. 2010 14:12
Byli jsme u hlasování: zvolila NE, ale web Věcí veřejných oznámil, že hlasovala pro
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné spustily své referendum o vyjednaných podmínkách, za kterých má vedení strany podepsat koaliční smlouvu s ODS a TOP 09.

Příznivci strany - Véčkaři - mohou o budoucnosti Nečasova kabinetu hlasovat od pátečního dopoledne až po nedělní půlnoc. Původně mělo odstartovat v deset hodin, hlasování však mělo zpoždění.

Aktuálně.cz bylo u toho, když jedna z véčkařek v referendu hlasovala. Ačkoliv na dotaz, zda souhlasí se vstupem VV do vlády, stiskla ikonku NE, reakce webu politické strany byla opačná. Počítač nahlásil, že odpověď byl ANO.

Podle vyjádření operátora na bezplatné lince VV šlo ale pouze o technickou chybu. "Zkoušel jsem to na našem počítači, a tam k tomuto nedošlo," uvedl operátor s omluvou a příslibem, že véčkařka bude moci hlasovat znovu.

Není však zřejmé, zda šlo pouze o výjimečnou technickou chybu u jednoho počítače, či zda se tento problém objevil i u dalších hlasujících.

Technici webu VV utvrzují v tom, že všechny hlasy byly započítány správně. Údajně se dnes ale předělává web.

Véčkaři byli dnes vyzváni k hlasování, zda souhlasí se vstupem strany do koalice na základě vyjednané koaliční smlouvy. Její plné znění však na webu není k dispozici.

Kdo rozhoduje?

Aby bylo referendum platné, musí se jej účastnit alespoň 10 procent ze všech lidí, kteří se jako příznivci strany zaregistrovali. Těch je podle oficiálních vyjádření stranických lídrů 18 tisíc.

Tím, že referendum potvrdí podmínky, které VV v koaliční vládě vyjednaly, podmínil své další působení ve straně její předseda Radek John.

Po hlasování pro NE, se objevila informace, že véčkařka hlasovala ANO
Po hlasování pro NE, se objevila informace, že véčkařka hlasovala ANO | Foto: Aktuálně.cz

Dotaz pro hlasování véčkařů je sice postaven na tom, zda souhlasí se vstupem VV do vlády na základě dojednané koaliční smlouvy. Poté mohou přihlášení zvolit variantu ANO, či NE.

Jenže háček je v tom, že konečné a plné znění koaliční smlouvy na webu není k dispozici. Pouze se lze dočíst dílčí podmínky z programu VV a pouze dílčí pasáže dojednaných dohod.

Zatímco se tak véčkař může dočíst, že koalice sníží v roce 2011 rozpočet ministerstva obrany o 2,1 miliardu korun, či že bude legislativně upraveno, aby nešlo kvůli těžbě vyvlastňovat, o zdravotnictví či školství není ani zmínka.

Osud vlády mají véčkaři

Znamená to, že o osudu vlády může rozhodnout několik tisíc hlasů od lidí, kteří ani Věci veřejné nemuseli volit. Nováček sněmovny přitom získal ve volbách mandát od 569 tisíc voličů.

"Hlasovat mohou ovšem jen ti, kteří se zaregistrovali nejpozději v den voleb," popsala pojistku proti případné manipulaci hlasování mluvčí VV Petra Hrušová.

Systém registrace takzvaných "véčkařů" se navíc podle VV velmi zpřísnil. V minulosti totiž vyšlo najevo, že bylo možné hlasovat pod více identitami. Stačilo jen zaregistrovat jméno s více telefonními čísly.

Bártova pojistka

Už záhy po parlamentních volbách funkcionáři strany tvrdili, že se výsledků nebojí.

"Je to osmnáct tisíc konkrétních lidí, o nichž víme, kdo jsou," tvrdila Aktuálne.cz vyjednavačka a programová ředitelka strany Kristýna Kočí. "Dříve tam byly nějaké možnosti zaregistrovat se víckrát, ale teď už je to velmi složité a ovlivnění je v tom množství véčkařů podle nás nemožné."

Podle volebního manažera strany Víta Bárty pak existují i další pojistky.

"Aby nemohlo být referendum zneužita, existuje i závěrečné usnesení, že všechny klíčové věci rozhoduje stranické grémium a rada. Při sebemenší pochybnosti tak má strana mechanismy, jak se k tomu postavit. Ať už tím, že už bychom referendum opakovali, nebo že by rozhodla strana," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy