VV chtějí podat trestní oznámení na ministra Kalouska

ČTK ČTK
15. 4. 2011 11:18
Vadí jim údajné podvody v rozhodování ministerstva o státních dotacích
Zda budou VV podávat trestní oznámení na ministra Kalouska, rozhodnou poslanci v pátek.
Zda budou VV podávat trestní oznámení na ministra Kalouska, rozhodnou poslanci v pátek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné hodlají podat trestní oznámení na ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Vadí jim údajné podvody v rozhodování Kalouskova ministerstva ohledně chybně využitých státních dotací.

"Když se na to pana Kalouska ptáme, tak se dozvíme jen, že se nic neděje, že nemá čas, že ho to nezajímá. Přitom máme informace z ministerstva, že tam dochází v případě dotací a dalších rozhodnutí až k absurdním případům," sdělil Mediafaxu poslanec VV Josef Novotný, který oznámení podle svých slov připravuje se stranickým kolegou Michalem Babákem. Na případ upozornily Lidové noviny.

Podle Babáka musí o podání trestního oznámení nejprve společně rozhodnout poslanci VV. Jejich frakce zasedá v pátek dopoledne.

"Zítra (v pátek - pozn. red) to budeme probírat na klubu. Předčasně bych k tomu nechtěl nic říkat, na tom, jestli oznámení podáme, se musí shodnout klub," řekl Babák.

"Nevím o tom příliš. Dozvěděl jsem se to z médií. Na pátečním jednání klubu na to určitě přijde řeč. Vzhledem k současné politické situaci se to ale ocitne až na konci programu," potvrdil Mediafaxu poslanec a člen Grémia VV Viktor Paggio.

VV nechtějí prozradit, jakého případu se trestní oznámení týká

Naopak Novotný byl ve svém prohlášení radikálnější. "Já to podám sám, bez rozhodnutí klubu. V pátek to podám," uvedl Novotný.

Rozhodování ministerstva financí o chybně využitých státních dotacích bylo již v prosinci jedním z důvodů, proč Novotný hrozil, že při závěrečném hlasování nepodpoří státní rozpočet pro letošní rok.

Poslanci VV nechtěli prozradit, jakého případu se trestní oznámení na Kalouska týká. Novotný nicméně na konci loňského roku upozornil na případ firmy Yossarian Investments, která prý porušila pravidla pro státní dotace. Finanční úřad jí nařídil dotaci vrátit a zaplatit penále, ale ministerstvo financí následně pokutu odpustilo a z dotací uhradilo podnikatelovy dlužné daně a zbytek dotace vrátilo firmě zpět.

Lídři koalice u prezidenta Václava Klause řešili vládní krizi 

Novotný tehdy rovněž upozornil na to, že celý proces odpouštění zneužitých dotací a daňových prohřešků je na ministerstvu financí veden v tajném režimu.

Kalouskův úřad ale upozornil, že v režimu "tajné" jsou tyto kauzy vedeny na základě mlčenlivosti stanovené v zákonu o správě daní a poplatků. Navíc pokud finanční úřad podle MF zjistí při daňové kontrole sebemenší i formální pochybení, musí podle zákona vyměřit penále a odvod ve výši, v jaké byla porušena pravidla.

 

Právě se děje

Další zprávy