VV chtějí hlavu Fuksy i šéfa Lesů ČR za Drobilovu aféru

ČTK ČTK
12. 4. 2011 15:11
Strana podala trestní oznámení a chce rozkrýt, jak prý docházelo ke "krádežím za bílého dne"
Ministr Fuksa o praktikách věděl, proto by měl odejít, říkají VV.
Ministr Fuksa o praktikách věděl, proto by měl odejít, říkají VV. | Foto: Jan Langer

Praha - Věci veřejné podaly trestní oznámení, ve kterém chtějí rozkrýt, jakým způsobem docházelo ve státním podniku Lesy ČR ke ´krádežím za bílého dne´.

O praktikách prý věděl nejen současný ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS), ale i generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora. Ani jeden z nich však nekonal, a proto mají oba odejít, píšou úterní Lidové noviny s odvoláním na VV.

Odvolání ministra Fuksy již o víkendu žádal předseda VV Radek John, ten však neuvedl konkrétní pochybení, kvůli kterému by měl ministr odejít.

Kauza 'krádeží za bílého dne' už stála místo ministra Drobila

"Trestní oznámení se bude týkat nakládání s prostředky Lesů ČR. Ukážeme v něm, jakým způsobem se ve státních lesích kradlo a jak na to právníci upozorňovali," řekl v pondělí poslanec VV Josef Novotný s tím, že zatím nemůže být konkrétnější.

Reakce Asociace soukromého zemědělství ČR

  • V minulém týdnu se v souvislosti s vývojem na české politické scéně objevily návrhy na odvolání některých ministrů současné vlády včetně ministra zemědělství Ivana Fuksy.
  • Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) jako stavovská a profesní organizace zastupující sedláky a další zájmové svazy po celém území ČR považuje tyto návrhy tak, jak byly prezentovány, za výhradně politicky motivovaný nátlak, který postrádá jakoukoli věcnou podstatu.
  • ASZ ČR proto s tímto návrhem zcela zásadně nesouhlasí a naopak vyjadřuje stávajícímu ministrovi zemědělství podporu na jeho setrvání ve funkci do konce volebního období.

"Bude to o tom, co říkal Knetig o Drobilovi, o tom, jak se v lesích kradlo za bílého dne," dodal Novotný.

Kauza propukla loni v prosinci poté, co byla zveřejněna nahrávka tehdejšího šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka. Ten si nahrál rozhovor s Martinem Knetigem, poradcem tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila. Podle Knetiga prý v době, kdy byl Drobil předsedou dozorčí rady Lesů ČR, docházelo v podniku ke "krádežím za bílého dne".

Později sice svoje slova odvolal, ale Drobil ve funkci ministra skončil. "Požadujeme i odchod ministra zemědělství Fuksy, protože o těchto věcech věděl, ale nekonal. Budeme také žádat odvolání generálního ředitele Lesů ČR Sýkory, protože nese za špatné hospodaření s majetkem Lesů ČR zodpovědnost," řekl Novotný.

Podle ministerstva i firmy je však takové trestní oznámení účelové a Fuksa ani Sýkora se žádného pochybení nedopustili. Podle mluvčí ministerstva zemědělství Terezy Dvořáčkové Fuksa na výroky o údajných zlodějinách reagoval zadáním auditu hospodaření v Lesích, který nezjistil žádná pochybení.

"Pro jistotu na tento audit navazuje ještě probíhající protikorupční audit," dodala Dvořáčková. Nařčení z nepoctivých praktik opakovaně odmítly i Lesy České republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy