Volební tahák Radka Johna, boj s korupcí, je v ohrožení

Petr Holub
23. 6. 2010 11:10
Věci veřejné narazily s akciemi na doručitele
Radek John. Jeden z hlavních předvolebních slibů zatím za ztracený nemá
Radek John. Jeden z hlavních předvolebních slibů zatím za ztracený nemá | Foto: Ludvík Hradilek

* V Česku má anonymní majitele plných 52 procent akciových společností * Jen některé z nich vlastníky přiznávají alespoň ve výroční zprávě či v zápisu z valné hromady

Praha - Další z velkých předvolebních slibů Radka Johna je v ohrožení. Vyjednavači ODS a TOP 09 nechtějí rušit anonymní akcie.

"Akcie na doručitele se budou pravděpodobně řešit na K9," připouští potíže místopředsedkyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová.

Rozděluji sám sobě

Listinné akcie na doručitele se v posledních letech stávají českým fenoménem.

Tato forma akcií neumožňuje určit majitele firmy, protože vlastníkem je podle zákona člověk, který akcie právě drží v ruce.

V Česku se anonymní majitelé ucházejí o veřejné zakázky včetně evropských. Případy Viamontu, Navatypu, Haguessu a dalších firem přitom veřejnost varovaly, že z úkrytu anonymních firem mohou veřejné peníze čerpat ti, kdo je rozdělují.

Také Věci veřejné začaly protikorupční kapitolu větou: "Prosazujeme zákaz zadávání veřejných zakázek firmám s neznámou vlastnickou strukturou a zrušení akcie na doručitele."

Jeden z nových poslanců strany Vít Bárta ještě před volbami zapsal u své společnosti ABL dosavadní akcie na majitele na jména konkrétních vlastníků. (Bárta včera firmu prodal bratrovi - více zde)

Ve třech firmách s anonymními akciemi dosud působí další poslanec Michal Babák.

Přines akcie na úřad

Podle zjištění Aktuálně.cz ustoupily Věci veřejné ze svého požadavku při jednání koaličního týmu, který plánuje boj s korupcí.

Fakta:

Změna pro 12 tisíc firem

  • Případné zrušení akcií na doručitele by významně změnilo podmínky podnikání.
  • V Česku dnes podle agentury Čekia působí 23 599 akciových společností, z toho jich má 12 807 akcie na doručitele. Pouze 499 firem s akciemi na doručitele si nechalo svou vlastnickou strukturu zaknihovat ve veřejných databázích.
  • Plných 52 procent akciových společností tedy má anonymní majitele.
  • Některé z nich vlastníky přiznávají ve výroční zprávě případně v každoročním zápisu z valné hromady. To se týká i Viamontu a dvou ze tří společností, kde působí poslanec Babák.
  • Společnosti jako Navatyp a Haguess se ale omezují ve firemních dokumentech na obraty typu "při valné hromadě byli přítomni držitelé 100 procent akcií".
  • I když je akciových společností s listinnými akciemi na doručitele většina, jsou zpravidla chudší. Podle Čekie zaregistrovaly kapitál ve výši 455 miliard korun. Ostatní akciovky se hlásí ke kapitálu ve výši 1163 miliardy.

"Našli jsme jiné řešení," potvrzuje bývalý náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček, který v komisi zastupuje ODS.

Ústup připouští místopředsedkyně Andrýsová: "Problematiku akcií na doručitele jsme však řešili pouze z pohledu zákona o veřejných zakázkách."

VV se konkrétně spokojily s formulací, podle níž stačí předpis, že se o veřejné zakázky nesmějí ucházet firmy s neprůhlednou vlastnickou strukturou. Akciová společnost se přitom z pohledu expertů dostatečně zprůhlední, pokud majitel přinese akcie v ruce na úřad.

Takové pravidlo nemůže vyloučit, že korupční politik pošle s akciemi na úřad tzv. "bílého koně", podle expertů se ale i tím zlepší kontrola.

Rušit akcie na doručitele, anebo nutit jejich majitele k registraci, je prý zbytečné. Nepoctivý politik může se svou firmou uzavřít smlouvu o tichém společenství a anonymitu si udrží.

Pokud by ovšem koaliční experti donutili korupčníky ustoupit až ke smlouvě o tichém společenství, znepříjemnili by jim tím život víc, než nutností používat bílé koně. U sepsání smlouvy o tichém společenství musí být nejméně tři lidé a korupční politik by jejím uzavřením riskoval víc, než jednorázovým zapůjčením akcií, které by měl jinak v bezpečném trezoru.

Ještě to nevzdáváme

Místopředsedkyně Andrýsová tvrdí, že Věci veřejné od slibu neustoupily a o zrušení akcií na doručitele budou jednat v odborném týmu pro podnikání.

Místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek: Problém se musí nějak řešit.
Místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek: Problém se musí nějak řešit. | Foto: Jan Langer

"Zatím nikdo nic nevznesl," upozornil místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek, který v komisi zasedá.

Také podle Drábka se musí problém s akciemi na doručitele vyřešit. "Naše komise ale neřeší, jak mohou ovlivnit korupci. Zajímá nás, jestli neslouží k daňovým únikům," upozornil.

České akcie na doručitele totiž vylučují kontrolu při jejich prodeji. Tím se Česko řadí spolu s Anguillou, Guatemalou, Marshallovými ostrovy a Nauru do skupiny pěti zemí, kde je přípustná úplná anonymita.

Ve zbytku světa mají firmy přinejmenším povinnost zaznamenat, že k převodu akcií došlo, a firemní dokumenty na požádání předložit policii nebo finančnímu úřadu.

Drábek přesto tvrdí, že okamžité zrušení akcií je nesmysl. Také povinnost zapisovat převody nepůjde snadno zavést. "Takové opatření není možné vytrhnout z kontextu. Přitom se musí otevřít občanský i obchodní zákoník a 50 dalších zákonů," upozorňuje.

Pokud nevyjde dohoda v komisi pro podnikání, bude podle Andrýsové jednat o akciích na doručitele nejvyšší koaliční komise, takzvaná K9, kde se scházejí šéfové stran.

 

Právě se děje

Další zprávy