Vlček vysvětloval poslancům jednání s Hamásem

Eva Benešová
16. 6. 2009 18:22
Předseda Poslanecké sněmovny kritizoval svého poradce Jana Kavana
Předseda sněmovny Miloslav Vlček.
Předseda sněmovny Miloslav Vlček. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) dnes vysvětloval, jak se stalo, že část jeho delegace na Blízký východ jednala s extremistickým hnutím Hamás, které Evropská unie považuje za teroristickou organizaci.

Tvrdí, že jeho asistenti se od delegace oddělili, aniž by ho o svých plánech informovali. „Ještě než jsme vstoupili do Gazy, tak jsme si udělali poradu a domluvili se, že nebudeme jednat s Hamásem. Přesto část delegace nás svévolně opustila," řekl Vlček.

Prohlásil, že jejich postup odsuzuje. „To jsem také sdělil velvyslanci v ČR. Pan Kavan ovšem účast na jednání považuje za historickou událost, kde si Fatáh s Hamásem podali ruce," podotkl Vlček.

Celý incident se odehrál minulý týden při cestě EU na Blízký východ. Poradci vlčka Jan Kavan a Vladimír Laštůvka se během cesty sešli se zástupci hnutí Hamás. Právě s touto organizací Evropská unie odmítá jednat. Proto incident vzdbudil velkou vlnu kritiky.

Toto Vlček popírá a tvrdí, že nikdo z jeho partnerů s uskutečněním této schůzky problém neměl. "Důkazem je, že nikdo nezrušil žádné setkání," prohlásil.

S Kavanem, který v jeho kanceláři pracuje jako externí poradce, si prý celou věc vyřídí.

 

Právě se děje

Další zprávy