Vládou prošla generální inspekce, mění kontrolu policie

Eva Benešová
23. 3. 2009 17:10
Nový útvar nahradí inspekci policie, má být nezávislý na ministerstvu vnitra
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vznik generální inspekce, která by měla vyšetřovat trestné činy všech příslušníků bezpečnostních sborů, tedy policistů, celníků, vězeňské služby ale i civilních zaměstnanců, dnes schválil kabinet Mirka Topolánka.

Nová organizace by měla nahradit nynější inspekci policie, v níž se začátkem roku přeměnila inspekce ministra vnitra.

Přestupky policistů se doposud zabývala právě policejní inspekce, kontrola celní správy padala pod ministerstvo financí a vězeňské služby pod ministerstvo vnitra.

Dohlížet bude vláda i sněmovna

Na rozdíl od svých předchůdkyň nebude generální inspekce závislá na ministerstvu vnitra, její představitele bude jmenovat celá vláda.

„Zřízení je významné pro odhalování trestné činnosti všech příslušníků bezpečnostních sborů. Půjde o ucelený fungující systém, který bude kromě vlády kontrolovat i Poslanecká sněmovna," reagoval po zasedání vlády ministr vnitra Ivan Langer.

Naopak pod kontrolu generální inspekce nebudou spadat hasiči a příslušníci BIS.

Nový útvar by měl policejní inspekci nahradit od ledna příštího roku. Počítá se, že zaměstná 280 pracovníků. Její vznik státní kasu přijde na 78 milionů korun a roční provoz na 223 milionů.

Zřízení generální inspekce musí ještě schválit parlament a prezident. „Je to součást programového prohlášení, která logicky navazuje na policejní reformu. Já věřím, že bude schválena," dodal Langer.

 

Právě se děje

Další zprávy