Vláda znovu přerušila jednání o hazardu. Už pošesté

ČTK ČTK
9. 5. 2012 11:49
Musí se ještě zkonzultovat, zda je návrh slučitelný s evropským právem
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda ve středu pošesté přerušila projednávání nového zákona o provozování sázkových her, který má mimo jiné umožnit zahraniční majetkovou účast u všech druhů sázkových her.

Vláda pověřila ministra financí, aby do konce června pokračoval v konzultacích s Evropskou komisí. "Chceme mít jistotu, že návrh není v rozporu s evropským právem," řekl po jednání vlády ministr obrany Alexandr Vondra.

Zahraniční majetková účast na hazardu je podmíněna tím, že provozovatel bude mít sídlo a kamennou pobočku pro registraci hráčů v Česku. Mezi vládními stranami ovšem v tomto bodu přetrvávají rozpory.

Zástupci hazardu nesouhlasí s krácením přechodné doby

Legislativní rada vlády doporučila návrh neschválit, protože podle ní odporuje evropskému právu. Kompromisem podle některých informací mohlo být časové omezení sporných paragrafů.

Zákon dále obsahuje zkrácení takzvaného přechodného období ze tří let na šest měsíců. V přechodném období je možné provozovat loterie a jiné podobné hry ve městech, aniž by tuto činnost mohly omezit radnice. Pokud bude zákon přijat, videoloterijní terminály by tak z obcí mohly zcela vymizet už v polovině roku 2013.

Zástupci hazardu proti zkrácení období ostře vystoupili. Podle sdružení SPELOS, které je největším sdružením provozovatelů centrálních loterijních systémů, jde o "surový" zásah do práv legálních provozovatelů.

"Pokud vláda a následně parlament schválí tento neuvážený nápad, příští vlády budou zatíženy reálnými arbitrážními nároky v řádu desítek miliard Kč a provoz sázkových her se celý přesune na nikým neregulovaný internet a do ilegality," řekl výkonný ředitel SPELOS Petr Vrzáň.

Mezi další ustanovení zákona patří povinnost absolvovat dvě povolovací řízení k provozování povolovaných her. Půjde o základní povolení, které bude mít celostátní platnost pro konkrétní druh hry a bude vydáváno na tři roky. Druhé povolení bude k umístění hry, jehož platnost bude omezena na konkrétní herní prostor. Ohlašované hry, tedy spotřebitelské sázkové hry a tomboly, u nichž úhrnná výše výher činí více než 100 tisíc korun, budou spadat pod režim ohlašování specializovanému finančnímu úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy