Vláda s výhradami přijala Dobešovu novelu školství

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 4. 2011 15:01
Žáci základních škol se i nadále budou moci hlásit až na tři střední školy
Odvolávaný ministr školství Josef Dobeš
Odvolávaný ministr školství Josef Dobeš | Foto: Jan Langer

Praha - Žáci základních škol se i nadále budou moci hlásit až na tři střední školy a osnovy nebudou pro školy povinné, rozhodla vláda.

Ta tedy sice přijala návrh novely školského zákona z pera ministra Josefem Dobešem (VV), ale právě s těmito hlavními úpravami.

O změnách v návrhu informoval novináře premiér Petr Nečas (ODS). Nečas přitom minulý pátek v rámci krize uvnitř vládní koalice navrhl Dobešovo odvolání z funkce.

Rozhodnutí vlády zřejmě přivítají učitelé, kteří záměr ministerstva na znovuzavedení povinných školních osnov označovali za krok zpět. Školy nyní učí podle vlastního plánu, který si připravily na základě rámcového vzdělávacího programu.

Novela v původní verzi navrhovala, aby školy své osnovy upravovaly podle dokumentů vydávaných ministerstvem.

Ministerstvo se změnami údajně snažilo zastavit propad znalostí českých žáků, v nedávném mezinárodním srovnání PISA se totiž české děti zhoršily nejvíc ze všech sledovaných států.

Novela by měla platit od nového školního roku, tedy letošního září. Zavádí šestileté funkční období ředitelů škol a zjednodušuje zakládání firemních mateřských škol. Zároveň obsahuje i upřesnění pravidel pro navštěvování zahraničních škol a ustanovení týkající se organizace státních maturit, například odměn pro zkoušející.

Vláda tímto krokem podle Nečase přerušila diskusi o koncepci rozvoje školství. Nejprve je prý třeba vyjasnit financování školského systému, především regionálního školství.

 

Právě se děje

Další zprávy