Vláda řekla ano radikálnímu zásahu do imunity poslanců

18. 4. 2007 13:59
Beztrestnost se bude týkat jen slov v parlamentu
Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Kabinet dnes podpořil návrh na radikální omezení imunity ústavních činitelů. Podle senátní novely se má imunita napříště vztahovat jen na projevy v parlamentu. Ústavní novelu předložili senátoři ODS a podpořila ji mimo jiné většina lidovců.

Vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek (KDU-ČSL), jehož nedávno Senát vydal policii k vyšetřování kvůli obvinění z korupce, novinářům řekl, že vláda podpořila návrh jednomyslně. Kabinet hovořil o změně víc než hodinu, kromě poslanců a senátorů se bude týkat i soudců, celkem zhruba 2500 lidí.

Jaroslav Kubera, senátor ODS
Jaroslav Kubera, senátor ODS | Foto: Aktuálně.cz
Nejdřív proti, nyní pro. Přečtěte si o názorové změně u senátorů ODS

Přijetí novely bude záležet na Poslanecké sněmovně, kde bude třeba pro její schválení najít nejméně 120 poslanců, tedy i zástupce opozice. Parlament se dosud na žádném omezení trestní imunity svých členů nedokázal shodnout.

ČSSD v Senátu neúspěšně navrhovala v rámci novely zrušit také přestupkovou imunitu zákonodárců, bude se snažit o doplnění novely i ve sněmovně. Autoři předlohy ale chtějí přestupkovou imunitu zachovat kvůli obavám z případného šikanování poslanců či senátorů za jejich postoje.

Evergreen imunita

  • O omezení poslanecké imunity se od schválení ústavy v roce 1993 jednalo už třináckrát, v průměru alespoň jednou za rok. Uspěla zatím pouze jedna drobná úprava, všechny ostatní pokusy byly smeteny pod stůl.
  • Historicky první návrh podala v roce 1995 poslankyně Anna Röschová, která chtěla, aby přestupky poslanců byly projednávány podle stejných pravidel jako u ostatních občanů. Návrh byl v prvním čtení zamítnut.
  • Další pokus přišel v roce 1997. Skupina poslanců s Hanou Marvanovou v čele navrhla novelu ústavy, která rušila tzv. doživotní imunitu. Za omezení imunity silně loboval i poslanec Pavel Dostál. "V českém pojetí  je poslanec a senátor prostě něco jako posvátná kráva," řekl tehdy. Zákon byl přesto vrácen k přepracování, což před koncem volebního období znamenalo jeho konec.
  • Následující volební období 1998-2002 bylo na pokusy o omezení poslanecké imunity nejbohatší. Bylo podáno celkem osm návrhů, uspěl pouze jediný z nich: změna zákona o přestupcích, která umožnila, aby poslance za jejich přestupky mohla kromě jejich disciplinární komory stíhat také policie. Tato změna je dodnes jediným omezením nezvykle široké imunity českých zákonodárců.
  • V posledním období po roce 2002 jednala sněmovna už jenom o dvou návrzích. Jeden z nich dokonce letos v květnu také schválila, ale Senát jej posléze zastavil. Začala se tak pomalu naplňovat slova, která při jednom z prvních pokusů o omezení imunity pronesl Milan Uhde. "Prosím vás, můžete samozřejmě svým hlasováním tuto iniciativu zaškrtit, můžete ji vyhodit dveřmi, ona se oknem vrátí," předznamenal další osudy českého parlamentu Uhde.

Zákonodárci si nyní mohou vybrat, zda nechají například dopravní přestupky projednat imunitním výborům, nebo zaplatí pokutu jako běžní občané. Ve hře možná bude i návrh, aby po vzoru praxe v Evropském parlamentu bylo vazební stíhání poslance nebo senátora podmíněno souhlasem sněmovny či Senátu.

O imunitu by přišli i ústavní soudci

Nyní je praxe taková, že pokud parlament svého člena k trestnímu stíhání nevydá, je už v daném případě navždy vyloučeno. Kritici novele vyčítají mimo jiné to, že ji nedoprovázejí potřebné úpravy dalších norem, například trestního zákona nebo pravidel jednání obou parlamentních komor.

Senátorská novela má připravit o trestní imunitu také ústavní soudce, které nyní nelze trestně stíhat bez souhlasu Senátu. Kvůli tomu bude ale nutné zřejmě upravit zákon o soudcích, aby se ústavní soudci neocitli v nevýhodnější pozici. Soudci obecných soudů totiž mohou být stíháni nebo zadrženi jen se souhlasem prezidenta.

 

Právě se děje

Další zprávy