Vláda mění ústavu: Ministři přijdou o mandát a imunitu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
16. 9. 2010 15:30
Vláda chce schválit klouzavý mandát. Místo ve sněmovně by místo ministra získal náhradník
Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministr spravedlnosti začal měnit Ústavu a představil návrh, podle něhož on, jeho kolegové a příští ministři ve vládě nebudou moci být zároveň poslanci sněmovny. 

Legislativní rada vlády už má připravenou novelu ústavy, která neslučitelnost těchto dvou funkcí zavádí. Zákon zavede takzvaný klouzavý mandát.

"Stane li se poslanec ministrem, jeho mandát nezaniká, ale přechází s veškerými právy a povinnostmi na náhradníka, který ve volbách skončil za ním. Poslanec-ministr se může mandátu také vzdát, v tom případě pak mandát definitivně přechází na náhradníka," uvedl  ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Poslanec ministr přijde o imunitu 

Poslanci, které se premiér vybere do vlády přijdou o zásadní poslaneckou výhodu - imunitu.

"Paradoxně se tím zrovnoprávní všichni členové vlády, protože teď někteří ministři imunitu pro vystupování ve sněmovně mají a jiní ne," dodal Pospíšil.

Změna se neprotmítne jen do Ústavy, ale také do jednacího řádu sněmovny.

Omezení se dotknou i senátorů

Podle něj by klouzavý mandát mohl začít fungovat už v tomto volebním období.

"Pokud ovšem změnu nezruší ústavní soud, to nemohu vyloučit," naznačil Pospíšil, že změna ústavy by se mohla k nejvyšší soudní instanci dostat.

Vláda původně hovořila o tom, že klouzavý mandát se bude týkat i senátorů. Ti jsou ale voleni většinovým systémem bez kandidátek, a proto žádné náhradníky nemají.

"U senátorů bude proto zapovězeno, aby byli současně ve vládě a zastávali i vedoucí funkce v senátních výborech," dodal Pospíšil. 

 

Právě se děje

Další zprávy