Vláda kvůli Klausově amnestii navýšila rozpočet policie

ČTK ČTK
5. 6. 2013 13:30
Částka 33 milionů korun by měla pokrýt náklady, které si amnestie vyžádala
Ministr vnitra Jan Kubice
Ministr vnitra Jan Kubice | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Rozpočet policie bude letos vyšší o 33 milionů korun. Vláda souhlasila s žádostí ministra vnitra Jana Kubice o navýšení. Důvodem jsou vyšší výdaje sboru v souvislosti s amnestií, kterou na Nový rok vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus.

Náklady na přesčasy a pohotovost policistů včetně dalších výdajů totiž ministerstvo vyčíslilo na více než 25 milionů korun, náklady na benzin a naftu do aut pak na 7,5 milionu korun.

"V souvislosti s touto událostí byl celorepublikově nasazen mimořádný počet příslušníků Policie ČR, bylo nutné nařizovat služební pohotovost a práci přesčas a vynakládat zvýšené provozní výdaje oproti běžné službě," uvedlo v předkládací zprávě pro kabinet ministerstvo vnitra.

Na zajištění veřejného pořádku se podílelo přes 5700 policistů, kteří odsloužili více než 125 000 hodin. V průměru to činilo 22 hodin na jednoho policistu. Vnitro v podkladech také upozornilo, že zvýšení trestné činnosti a s tím související vyšší výdaje bude možné očekávat celý rok.

Podle údajů ministerstva spravedlnosti ze začátku května bylo na svobodu propuštěno přes 6450 odsouzených. Z nich policisté do konce dubna obvinili přes 17 procent, tedy asi 1100 lidí. Propuštění vězni páchali nejvíce majetkovou kriminalitu, nicméně došlo i ke znásilnění nebo jedné vraždě.

"Pokud by prostředky vynaložené na zvýšenou činnost policistů Policie ČR v souvislosti s amnestií nebyly kompenzovány, prohloubil by se deficit v platech příslušníků Policie ČR," zdůvodnilo vnitro, proč o peníze žádá.

Průměrný plat policistů od roku 2011 neustále klesá.

 

Právě se děje

Další zprávy