Vláda jednání o státním rozpočtu přerušila, schválit ho chce za dva týdny

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 9. 9. 2015 15:20
Kabinet ve středu o podobě rozpočtu na příští rok diskutoval zhruba hodinu, následně bod odložil na 23. září, kdy chce rozhodnout. Do té doby povede jednání o různých požadavcích. Schůze vlády se zúčastnil prezident Miloš Zeman, který přednesl své připomínky. Podle něj by se měl schodek rozpočtu za současné situace snižovat zhruba o deset miliard ročně.
Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka po jednání vlády.
Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka po jednání vlády. | Foto: ČTK

Praha - Pokud bude rozpočet složený tak, jak jsem dnes viděl, tak pod něj připojím svůj podpis. Takový vzkaz vyslal ve středu vládě prezident Miloš Zeman, který se zasedání zúčastnil. Podle něj by se měl schodek každým rokem snižovat zhruba o deset miliard korun.

V současné chvíli rozpočet počítá se 70miliardovým deficitem, což podle Zemana odpovídá tomuto tempu. Rychlejší snižování deficitu, tak jak to například po ministru financí Andreji Babišovi (ANO) požaduje pravicová opozice, by podle něj mohlo příliš brzdit ekonomický růst.

"Stala se chyba, že i v době šestiprocentního růstu byl rozpočet deficitní,“ neodpustil si drobné rýpnutí Zeman. V době kdy ekonomika šlapala tímto tempem, byl totiž ministrem financí současný premiér Bohuslav Sobotka.

Rozpočet by navíc podle něj měl reagovat na migrační krizi a měl by zohlednit investice do bezpečnosti. "Je potřeba posílit výdaje na policii a armádu. Samozřejmě v míře odpovídající lidským zdrojům," dodal Zeman, který se zároveň vyslovil pro to, aby více peněz teklo do infrastruktury.

Ministři dostali domácí úkol

Vláda se rozpočtem ve středu zabývala zhruba hodinu, nakonec ale jednání přerušila. Koalice totiž ještě chce dořešit požadavky několika ministerstev, která dohromady požadují o deset miliard navíc.

Podle vicepremiéra Andreje Babiše ale bude hledání jakýchkoli dalších rezerv velmi obtížné. "Navýšili jsme výhled příjmu daní, ale tam jsem říkal, že jsme 'na krev', protože tady nikdy takový nárůst nebyl," řekl s tím, že ministerstvům už přidal přes třicet miliard.

Další příjmy tak podle šéfa státní kasy lze hledat pouze v příjmech státních podniků a dceřinných společností. Ministři tak dostali "domácí úkol" - dát dohromady své požadavky podle priorit a zdůvodnit je.

Podle něj je trochu problém, že ve státní správě je přibližně pět tisíc míst neobsazených. "Stále požadují (ministerstva) větší počet zaměstnanců a potom ho neplní a peníze používají na vylepšování příjmů stávajících zaměstnanců," řekl novinářům předseda druhé nejsilnější koaliční strany.

Už nyní ale Babiš ví, že rezervy uvolní například na inkluzivní opatření ve školství, což požaduje ministryně školství Kateřina Valachová. Jednat je ochotný i o navýšení podpory pro postižené.

Sobotkův kabinet se k rozpočtu vrátí opět za dva týdny, kdy by podle premiéra mohl schválen. Poté ještě bude muset projít Sněmovnou.

 

Právě se děje

Další zprávy