Vláda je kompletní. Financí se ujme Jan Fischer

Domácí Domácí
8. 7. 2013 14:05
Fischer bude ve vládě zastávat také funkci vicepremiéra
Jan Fischer.
Jan Fischer. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministrem financí a vicepremiérem v Rusnokově úřednické vládě bude Jan Fischer, bývalý premiér úřednické vlády a neúspěšný kandidát v prezidentské kampani.

Obsazení postu ministra financí bylo pro Rusnoka doposud nejtvrdším oříškem v sestavování kabinetu. Tento post minulý týden odmítlo několik potenciálních kandidátů, mimo jiné náměstek současného ministra financí Jan Gregor.

Nový kabinet je tak nyní kompletní. Rusnok totiž již dříve oznámil, že zaniknou posty vicepremiérky pro boj s korupcí (doposud zastávaný Karolínou Peake) a ministra bez portfeje (za LIDEM nominovaný Petr Mlsna).

Rusnok chce podle svých slov s Fischerem vytvořit tandem, který se bude starat o to, aby hospodaření s veřejnými financemi bylo prioritou jeho vlády.

"Těším se na spolupráci s panem Fischerem, znám ho řadu let, setkávali jsme se ještě jako státní úředníci. Oceňoval jsem na něm profesionalitu a zejména řídicí a lidské vlastnosti," dodal Rusnok.

Fischer: ušetřit určitě půjde

Česká republika potřebuje podle Fischera především obnovit hospodářský růst, prioritou jsou podle něj investice do infrastruktury nebo do výzkumu a také práce na odstraňování škod po letošních povodních.

V plánu má také šetřit přímo ve vládě. "Je nutné si uvědomit, že ministerstvo financí tady není samo pro sebe a i na chodu ostatních ministerstev lze nepochybně ještě ušetřit. Možná mě nebudou mít rádi, ale tak už to u ministra financí bývá," dodal.

Odstupující ministr financí Kalousek se vyjádřil, že je mu Jana Fischera líto. "Cesta od favorita prezidentské volby až po pokusného králíka v Zemanově experimentu musí být velmi hořký lidský příběh. Ale pravděpodobně typický pro bývalého normalizačního kariéristu," řekl Kalousek novinářům.

Fischer také řekl, že nemá v plánu "manévrovat" s daňovým systémem, chce ale zvýšit disciplínu při výběru daní.

Sám Fischer by měl do konce července splatit svůj pětimilionový dluh za prezidentskou kampaň. V pondělí řekl, že úplné splacení je otázkou hodin nebo dnů.

Na kariérní houpačce

Po prvním kole prezidentských voleb podpořil Miloše Zemana, v pondělí ale odmítl, že by byl ve vládě prodlouženou rukou prezidenta.

"Kampaň je pryč, skončila, prezident byl zvolen a já se k tomu nehodlám vracet," dodal s tím, že souboj se Zemanem považoval během kampaně za korektní.

Expremiér nastoupil v květnu do energetické společnosti CE Group, kde mělo být jeho úkolem zodpovídat za strategické řízení projektů energetického komplexu Rožná a připravovaného vysokotlakého plynovodu Mozart.

Jak již deník Aktuálně.cz psal, pro bývalého viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj to znamenalo značný kariérní sestup.

Deník dále spekuloval o tom, že si Fischera většinový vlastník České energie, Čechokanaďan Ladislav Dráb (ten, který mu již dříve poslal peníze na splacení části dluhů), najal hlavně kvůli zvýšení lesku svého firemního vývěsního štítu.

 

Právě se děje

Další zprávy