Vláda chce krizi řešit schodkem okolo sta miliard korun

Petr Holub
22. 1. 2009 19:10
Ministerstvo financí má připravené tři nové verze rozpočtu
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prosincový slib, který dal premiér Mirek Topolánek sněmovně, se naplňuje. Slíbil během ledna upravit státní rozpočet tak, aby odpovídal reálné ekonomické situaci.

Ministerstvo financí dokonce připravilo tři nové verze. Každá z nich odpovídá různému vývoji ekonomiky. Přestávají tak platit čísla, která odhlasovala sněmovna. Rozpočet dosud počítal s téměř pětiprocentním ekonomickým růstem a deficitem 38,1 miliardy korun.

Nová optimistická verze počítá podle informací Aktuálně.cz s růstem o tři procenta HDP a schodkem 90,5 miliardy. Tato částka neodráží jen snížený výběr daní, ale také čtyřicetimiliardovou částku z rezervních fondů, kterou chce vláda utratit na pomoc chřadnoucí ekonomice.

Foto: Aktuálně.cz

Další verze počítá s dvouprocentním růstem a schodkem 101,8 miliardy, z pohledu vlády pesimistická varianta předpokládá ekonomický růst o procento a schodek 111,6 miliardy. V těchto verzích rozpočtu se počítá pouze s dalším snížením výběru daní, a tím i snížením příjmů.

Navržené cifry odpovídají optimismu ministra financí Miroslava Kalouska, který v tomto týdnu předpověděl, že se Česko nepropadne do recese.

Opatrnější je dokonce i Česká národní banka, například vicepremiér Mojmír Hampl minulý pátek upozornil, že ekonomický růst nejde předpovědět. "Stát se může všechno," řekl na tiskové konferenci.

Stejně nejistí jsou analytici komerčních bank. "Teď mám tři různé předpovědi. Růst o dvě procenta, nulový růst a pokles o dvě procenta," přiznal Aleš Michl z Raiffeisen banky.

Není tedy vyloučeno, že vláda bude v příštích měsících chystat další rozpočet.

     

 

Právě se děje

Další zprávy