Víkend se obejde bez lékáren. Vydávat léky budou lékaři

Zdeněk Mihalco
4. 10. 2007 8:20
Poslanci pozměnili zákon o léčivech
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Od příštího roku by mohlo být jednodušší získat léky v noci a o víkendech. Například antibiotika bude moci bez větších omezení dát lékař přímo pacientovi. Ten pak nebude muset v horečkách s receptem do vzdálené lékárny.

Nově totiž léky budou moci vydávat také lékaři sloužící pohotovost.

Změna je součástí zákona o léčivech, který v současné době projednávají ve druhém čtení poslanci. Tuto legislativní normu dlouhodobě požaduje Evropská unie, což je jeden z důvodů, proč je vysoce pravděpodobné, že zákon poslanci schválí.

Změnu ve vydávání léků dnes schválil poslanecký zdravotní výbor.

Změna urychlí léčbu

Pozměňovací návrh umožňující lepší dostupnost léků v nočních hodinách a o víkendech předložil poslanec ODS Boris Šťastný a podobný návrh předkládal také poslanec David Rath (ČSSD).

"Lidé nebudou muset v horečkách v noci na druhou stranu města, kde je lékárna a urychlí to léčbu," tvrdí Boris Šťastný.

S návrhem souhlasili také opoziční poslanci.

Česká lékárnická komora se změnou nesouhlasila, podle lékárníků je současná zákonná úprava dostatečná. Prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba prohlásil, že léky v akutních případech vydává lékař na pohotovosti nebo v záchrance už nyní a změna proto nic neřeší. S tímto názorem souhlasili i zástupci ministerstva zdravotnictví.

Lubomír Chudoba také zmínil, že tato úprava může mít za následek rušení lékáren na venkově. "Lékárníci jen hájí své zájmy, je proto logické, že se změnou nesouhlasí," řekl poslanec Šťastný.

Zákon chce EU

Zákon o léčivech by měl začít platit v příštím roce. Jde o obsáhlou normu, která řeší především technické detaily pro zacházení s léky. Zákon dlouhodobě požaduje Evropská unie. Kvůli protahování legislativního procesu před týdnem Česko prohrálo soud s Evropskou komisí. Pokud by zákon poslanci a senátoři neschválili, hrozili by Česku vysoké sankce.

I kvůli tomu má zákon silnou politickou podporu.

Přečtěte si: Česko prohrálo soud s Bruselem, nepřijalo včas zákony

Součástí zákona je také úprava, která znesnadňuje přístup k lékům, které omezují výrobu drog z léků, zejména pervitinu.

Přečtěte si: Vyrábění drog z léků bude obtížnější

 

Právě se děje

Další zprávy