Česko prohrálo soud s Bruselem, nepřijalo včas zákony

dkl, mih
27. 9. 2007 14:40
Směrnice o léčivech zatím chybí
Foto: Jaroslav Jiřička

Lucemburk - Česká republika dnes znovu prohrála soudní při s Evropskou komisí.

Do českého právního řádu totiž do dnešního dne nedokázala převést směrnice EU o léčivech. Na to měla přitom čas pouze do roku 2005.

"Česká republika tím, že ve stanovené lhůtě nepřijala právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady týkající se humánních léčivých přípravků, nesplnila povinnosti, které pro ni vyplývají z článku 3 této směrnice," uvádí Evropský soudní dvůr.

Zároveň soud se svým rozhodnutím uložil Česku uhradit všechny náklady na soudní řízení. Evropská komise nyní zřejmě určí harmonogram, dle kterého musí dojít k nápravě. Pokud by Česko podmínku nesplnilo, hrozila by vysoká sankce.

"Důležité je, že Česko zatím žádné velké sankce nedostalo," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. "Zákon už je připraven a čeká se na schválení sněmovny, takže sankcím se určitě vyhneme," dodal a zkritizoval předchozí vládu za zdržování.

Zákon se týká odborného zacházení s léky a měl by být účinný od února 2008.

EU má řadu výhrad

Na začátku roku již soud Česko odsoudil kvůli porušení práva EU ve věci uznávání diplomů lékařů a zubařů.

Evropská komise Česku vyhrožuje řadou sankcí, například se jí také nelíbí netransparentní určování cen a úhrad léků. Tuto změnu už vláda vložila do schváleného reformního balíku. Pokud novelu podepíše prezident, začne platit od ledna příštího roku.

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy