Vědci vítězí nad Fischerem. Slíbil reformu toku peněz

Petr Holub
21. 10. 2009 12:20
Nově se nebude hodnotit podle jednoho vzorce, ale jednotlivé vědecké obory zvlášť
Laboratoř v Karlsruhe.
Laboratoř v Karlsruhe. | Foto: JRC

Praha - Stát bude rozdělovat vědcům dotace podle jiných pravidel, než se dosud říkalo.

"Stávající metodika vyhodnocování jednotlivých vědeckých oblastí bude muset projít určitou obměnou," přislíbil premiér Jan Fischer.

Měnit se bude zbrusu nový systém hodnocení, který měl platit od ledna 2010. Podle jeho výsledků se má vládních 25 miliard korun na vědu rozdělovat mezi Akademii věd, vysoké školy a podnikové výzkumné ústavy.

Fischer tak ustupuje kritice z akademických kruhů, podle níž byl nový systém nesmyslný.

Odměna průměrným

Mechanický model na výpočet vládních dotací pro jednotlivé ústavy byl navržen vládní Radou pro výzkum a vývoj za premiéra Mirka Topolánka.

Měly na ně dosáhnout jen ty ze dvou tisíc výzkumných institucí, které byly schopny prokázat kvalitní výsledky, zvláště citace v prestižních vědeckých médiích, kvalitní monografie, patenty nebo průmyslové vzory.

Mechanický model známý jako "kafemlejnek" odsoudila Akademie věd i většina univerzit.

Podle ředitele ústavu CERGE-EI Štěpána Jurajdy odměňoval průměrné práce, pokud je příslušné ústavy produkovaly v dostatečném množství. Například univerzitám zlepšovala hodnocení jakákoli dokončená doktorská práce, podnikům vytvoření technologického postupu, který se použil jen jednou.

Dnes Fischer připouští, že zřídí speciální komisi, která hodnocení práce výzkumníků změní. Především se nebude hodnotit podle jednoho vzorce celá výzkumná produkce, ale jednotlivé vědecké obory zvlášť.

Nejdříve kafemlejnek, pak něco jiného

Reformu však premiér nevzdá. "Chci, aby vláda dokončila nastartovaný proces reformy státního financování vědy, a to tak, aby peníze nedostávaly automaticky instituce, které na ně uplatňují své historické nároky. Cílem je, aby státní podpora šla k vědcům, kteří mají skutečné výsledky," citoval z programu pro příští období své vlády.

V roce 2010 se tedy rozdělí peníze podle "kafemlejnku" s tím, že nejvíc nespokojená Akademie věd dostane o půl miliardy víc, než se počítalo v reformě. Opravený systém se rozjede od roku 2011.

Někteří akademici přesto nejsou spokojeni. Například podle děkana Fakulty informatiky na Masarykově univerzity Jiřího Zlatušky by se měl "kafemlejnek" zrušit. "Právě v principu mechanického hodnocení se skrývá sklon preferovat průměr. Změna parametrů nestačí," tvrdí zkušený matematik.

Fischer ve výčtu priorit své vlády přislíbil personální změny ve výzkumné radě, která je za reformu odpovědná. Výměna však vyplývá automaticky z toho, že radním letos končí funkční období.

 

Právě se děje

Další zprávy