Véčkaři schválili koaliční smlouvu. Hlasovaly 4000 lidí

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
12. 7. 2010 11:05
Internetové hlasování příznivců Věcí veřejných skončilo
Předseda VV Radek John
Předseda VV Radek John | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přiznivci Věcí veřejných v internetovém hlasování podpořili vstup strany do vládní koalice.

Souhlasilo s ním 2 912 lidí (78,13 %) hlasujících, a 815 lidí (21,87 %) bylo proti.

Strana výsledky zveřejnila na svém webu.

Ve stranickém referendu mohlo hlasovat 16 873 lidí, ale zúčastnilo se ho jen zhruba 22 % registrovaných příznivců. Aby bylo hlasování platné, potřebovaly Věci veřejné účast alespoň 10 procent.

Podle předsedy strany Radka Johna se přesto jedná o nezpochybnitelný úspěch. "Jsme nadšeni, že se tolik lidí angažovalo a že nezůstalo jen u diskuzí po hospodách," řekl na pondělní tiskové konferenci novinářům.

Výsledek, tedy schválení vstupu do Nečasovy vlády, pak podle něj ukazuje, že když lidé dostanou odpovědnost, odpovědně se chovají.

Véčkaři měli původně hlasovat od pátku od desíti hodin dopoledne. Ostrý start ovšem provázely komplikace a referendum bylo spuštěno se zpožděním.

Hlasování na druhý pokus

V pátek odpoledne předseda strany Radek John oznámil, že kvůli technickým potížím musí Věci veřejné hlasování zastavit.

"Hlasování se správně započítává, ale grafický doprovod je špatný. Referendum v této chvíli zastavíme a hlasuje se nově od soboty, celou neděli a bude se hlasovat ještě v pondělí," uvedl John.

O co šlo? Redaktoři deník Aktuálně.cz byli u toho, když jedna z Véčkařek v referendu hlasovala. Ačkoliv na dotaz, zda souhlasí se vstupem VV do vlády, stiskla ikonku NE, počítač nahlásil, že odpověď byla ANO.

Foto: Simona Holecová
DOKUMENT: Projděte si kompletní znění koaliční smlouvy

Véčkaři dále popisovali, že ačkoli se včas zaregistrovali, nemohli se hlasování účastnit, protože systém omítal jejich hesla.

Páteční hlasování proto Věci veřejné do konečného výsledku nezapočítaly. V sobotu v deset hodin hlasování začalo odznova.

Referendum Věcí veřejných může být problematické hned z několika hledisek. Véčkařem, tedy příznivcem strany může být kdokoli, tedy i člověk, který VV v parlamentních volbách nevolil.

Přesto tato úzká skupina lidí rozhoduje i o klíčových stranických otázkách. Nováček sněmovny přitom získal ve volbách mandát od 569 tisíc voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy