Věci veřejné krotí smlouvu poslušnosti pro poslance

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
12. 10. 2010 12:48
Poslanci VV podepisují dodatek k závazku poslušnosti
Foto: Jan Langer

Praha - Zákonodárci Věcí veřejných, kteří museli před parlamentními volbami podepsat smlouvu, zavazující je k poslušnosti, během podepisují dodatek, který by měl podle VV dát tento dokument do souladu s ústavním pořádkem.

V původním znění se poslanci zavázali, že zaplatí sedm milionů korun, pokud přejdou ke konkurenci. Hlasovat pak mohou jen "v souladu se stanoviskem poslaneckého klubu, respektive v souladu se stanoviskem politické strany."

Podle místopředsedy strany Jaroslava Škarky se dodatek právě hlasování dotýká - stanoví se v něm, že během hlasování je Ústava podepsané smlouvě nadřazena.

"Pokud by se původní smlouva dostala do rozporu s Ústavou, tak v každém případě platí Ústava," komentoval doplnění "úpisu".

Podle odborníků na ústavní právo bylo však i původní znění smlouvy nevymahatelné. Přesto odmítnutí smlouvy stálo už před volbami místo na kandidátce například Danielu Göttelovou, která kandidovala ve středních Čechách na čtvrtém místě kandidátní listiny. Když se proti závazkům ne smlouvě ohradila, vedení Věcí veřejných jí na poslední chvíli vyškrtlo.

V případě dalšího Středočecha, dnes už poslance Stanislava Humla, volilo vedení strany smířlivější přístup. Byl prvním, komu strana nabídla dodatek, který nyní poslanci podepisují. 

Huml smlouvu vypověděl v srpnu kvůli tomu, že nesouhlasil se vstřícným postojem předsedy strany Radka Johna k odbojové činnosti skupiny bratří Mašínů.

 

Právě se děje

Další zprávy