Věci veřejné jsou pro 40 % lidí nejmenší politické zlo

Michal Štůsek Michal Štůsek
19. 7. 2010 17:45
Potvrzuje to průzkum agentury STEM o vztahu voličů k stranám
Dvě pětiny voličů Věcí veřejných považuje své rozhodnutí za "nejmenší zlo"
Dvě pětiny voličů Věcí veřejných považuje své rozhodnutí za "nejmenší zlo" | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vztah voličů k úspěšným politickým stranám z květnových voleb do Poslanecké sněmovny podrobněji rozebírá průzkum, který v druhé polovině června zpracovala agentura STEM.

Podle něj volily dvě pětiny voličů Věcí veřejných tuto stranu ne ze sympatií, ale protože ji považovali za "nejmenší zlo" mezi ostatními stranami.

Obdobně dopadla i další nová strana TOP 09, pro tu hlasovala polovina lidí se slabým nebo dokonce velmi slabým vztahem k této straně.

Etablované parlamentní strany ODS, ČSSD a KSČM se v květnových sněmovních volbách opíraly o pevné nebo poměrně pevné voliče.

Foto: STEM

73 procent voličů ODS označilo jejich vztah k této straně za velmi nebo poměrně silný. KSČM měla takových voličů 72 procent, ČSSD 67 procent, TOP 09 polovinu a VV 45 procent.

Průzkum tak odráží i fakt, že na rozdíl od stran nových se tradičním stranám nepodařilo k volbám dostat vlažné příznivce a jejich podpora tak zůstala omezena jen na nejvěrnější jádro.

Z průzkumu vyplynulo, že 27 procent lidí volilo stranu, která zcela odpovídá jejich názorům a zájmům. Naopak 22 procent lidí volilo stranu, která jim sice není příliš blízká, ale je stále lepší než ostatní strany.

Nejvíce se s názory strany shodují voliči KSČM (14 %), nejhůře v tomto směru dopadly Věci veřejné (1 %).

Vítěz voleb ČSSD i druhá ODS ztratily v porovnání s předchozími volbami v roce 2006 mnoho voličů. Sociální demokracie dostala o deset procent a občanští demokraté dokonce o 15 procent hlasů méně.

 

Právě se děje

Další zprávy