Věci veřejné chtějí po svých odpadlících miliony

Domácí Domácí
15. 7. 2013 17:10
Šéf strany Vít Bárta tak chce po odpadlících získat zpět peníze investované do kampaně
Bývávalo...
Bývávalo... | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Věci veřejné požadují po poslancích ze strany LIDEM sedmimilionové pokuty za porušení vázací smlouvy, kterou v roce 2010 podepisovali kandidáti VV ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Informoval o tom deník Právo.

Poslanci LIDEM podle něj začínají dostávat dopisy od právníka Věcí veřejných Jana Matese, který je vyzývá k zaplacení výše zmíněné pokuty, protože podle něj porušili odchodem ze strany vázací smlouvu, kterou s nimi v březnu 2010 sepsal Vít Bárta.

Smlouva od svých počátků budila kritiku, zejména stran své protiústavnosti. Po rebelii poslance Stanislava Humla byl proto nakonec, na podzim roku 2010, ke smlouvě připsán dodatek, podle něhož je ústava smlouvě nadřazena, čímž se však znění většiny jejích bodů prakticky zrušilo.

Smlouva = symbol?

"Ta smlouva je symbolická, jde o smlouvu s voličem. Dodatek jsme podepsali před poslaneckým slibem, aby nás nikdo nemohl napadnout, že jde o slib, který by byl nějak vázaný. Ale na symbolu té smlouvy, kdy říkám voliči, že nepřeběhnu, na něm se nic nemění," řekl tehdy pro Hospodářské noviny Radek John (VV).

Nyní však strana neváhá jít vynutit si její dodržení soudní cestou, což podle místopředsedy VV Michala Babáka vyžadovali po straně její členové a sympatizanti.

"Nějaká šance na úspěch určitě je. Netvrdím, že je stoprocentní, ale dva právníci rovná se tři názory a u soudců to bude obdobné," řekl Právu.

Ztracená investice

Důvodem má být zejména snaha Víta Bárty získat po svých bývalých spolustranících zpět peníze, které do nich v rámci kampaně investoval.

"Můj klient vám zajistil na vlastní náklady propagaci vaší osoby a vašich názorů v médiích, prostřednictvím internetu a reklamních prostředků," napsal podle deníku Mates.

Jako tehdejší místopředsedkyně strany a její legislativní expertka stála Karolína Peake (LIDEM) u jejího zrodu - nyní je přitom paradoxně jednou z "pokutovaných".

Odmítá však, že by některé z bodů ústavě neodporovaly, a mohly by tedy být po ní a dalších "odpadlících" vymáhány.

"Smlouva je ve všech svých bodech protiústavní a neplatná," potvrdila Peake Aktuálně.cz. Ona sama nyní celou věc předala svému advokátovi.

 

Právě se děje

Další zprávy