Ve volbách kandidovat nebudu, oznámil Klaus

Domácí Domácí
28. 8. 2013 13:41
Za dobu, která do voleb zbývá, by podle něj nešlo vytvořit subjekt podle jeho představ
Foto: Reuters

Praha - Bývalý prezident Václav Klaus nebude kandidovat v letošních předčasných volbách. Chce ale pomoci těm, kteří bez něj do voleb půjdou.

Uvedl to na svých webových stránkách.

"Po velmi intenzivní práci a desítkách schůzek a jednání jsem zjistil, že v krátkém čase, který do voleb zbývá, lze sice vytvořit volební subjekt, který by určitým způsobem mohl uspět, ale nesplňoval by představy, s nimiž se v politice pohybuji, a který by i při případném volebním úspěchu mohl v politice dlouhodobě standardně působit," vysvětlil exprezident.

Po "dlouhém a bolestném" rozhodování se tak proto rozhodl nekandidovat.

Klaus ve svém prohlášení vysvětlil, že o kandidatuře vážně uvažoval. "Jsem si vědom toho, že jsem tím vzbudil nemalá očekávání, o čemž svědčí velké množství pozitivních reakcí jak lidí zevnitř dnešní politiky, tak i běžných občanů," doplnil.

Za nejúspěšnější pak označil snahy Jany Bobošíkové a její Suverenity. "Našel jsem v ní největší ochotu hledat řešení, které by mohlo integrovat velmi různorodou skupinu lidí obdobně cítících vážnou situaci naší země a tragický stav naší politické scény. Jí chci poděkovat zvlášť," vysvětlil.

Diskuze, co s pravicí

Přesto podle něj jeho aktivní role v politice nekončí. "V průběhu následujících dvou měsíců rád aktivně pomohu těm, kteří i beze mne do tohoto volebního souboje půjdou," vysvětluje.

A pomáhat chce exprezident i po volbách. "Jsem připraven - společně se všemi, kteří o to budou stát - se ptát, co s pravicí v naší zemi a s jejím dosud nejvýraznějším představitelem, Občanskou demokratickou stranou, v budoucnu učinit," dodává Klaus.

O návrat Klause do politiky se v minulých dnech snažilo mnoho politiků. O spolupráci před volbami stála i jeho mateřská ODS, Klaus ji však odmítl s tím, že jeho angažmá v současné době nepřichází v úvahu.

Od občanských demokratů pak ke Klausovi putoval poslanec Boris Šťastný, který se snažil, aby kolem exprezidenta vznikla nová politická strana.

Posléze se k projektu přidal i Jiří Janeček, který předpokládal, že by ho mohlo následovat několik set příznivců Pravé frakce, kterou v rámci ODS založil. O spolupráci s Klausem debatovali i Jihočeši 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy