Ve vládě bych nedělala velké změny, říká Němcová

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
21. 6. 2013 16:11
V Lánech se koná schůzka prezidenta se zástupci ODS, včetně její kandidátky na premiérku
Na politické hrátky není čas.
Na politické hrátky není čas. | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor - Miroslava Němcová se v týdnu stala kandidátkou ODS na novou premiérku. Nachází se však ve zvláštní situaci: Tím, že v čele vlády skutečně stane, si nemůže být vůbec jistá.

Prezident Miloš Zeman se odmítl slovně zavázat k tomu, že z kandidáta ODS na předsedu vlády automaticky udělá premiéra. Němcová  má navíc zatím jen podmíněnou podporu druhé klíčové vládní strany TOP 09: Ta jí sice v pátek přijala jako společnou premiérskou kandidátku, podmínila to však dohodou na obsazení postu předsedy Poslanecké sněmovny.

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek už ve středu řekl, že nejdřív by měla koalice prosadit náhradu za Němcovou v čele sněmovny, teprve pak sestavovat vládu.

"Tahle reakce mi nepřijde racionální," komentuje to v rozhovoru pro Aktuálně.cz Miroslava Němcová a Kalouskův požadavek si vysvětluje jako "první reakci na překvapení", tedy na svou nominaci. (Rozhovor s Miroslavou Němcovou vznikal před schůzkou u prezidenta Zemana.)

První reakce ukazují, že i tak se koaliční strany nemusejí na vládě shodnout. Hlavně proto, že ODS postavila své partnery před hotovou věc a jméno své favoritky oznámila bez konzultace s TOP 09 nebo LIDEM.

V prioritách své případné vlády má ale Němcová jasno: připravit rozpočet na příští rok a prosadit ještě některé rozdělané zákony - o státní službě, který požaduje Evropská komise, což v době nového období pro čerpání evropských peněz nabývá na významu, nebo doprovodných zákonů k občanskému zákoníku, který má začít platit od ledna.

Žádné změny ve vládě (nepočítáme-li ministra kultury po demisi Aleny Hanákové) by však nedělala.

Aktuálně.cz: Podívejme se na poslední vývoj: jak se díváte na postoj Miroslava Kalouska a TOP 09 - nejdříve volba předsedy sněmovny, pak dohady o premiérovi?

Miroslava Němcová: Mně se zdá, že tohle byla nějaká první reakce na překvapení, které ODS vyhlášením svého nominanta způsobila. Se jménem jsme přišli velmi rychle, pan předseda Schwarzenberg nám dával čas do neděle a my přišli se jménem ve středu večer. Asi to nikdo nečekal. Ale tahle reakce mi nepřijde racionální.

Je vládní krize, krize uvnitř státu, krize ODS, krize uvnitř koalice. Je tedy potřeba dát dohromady koalici na vládní úrovni. Sněmovna může po nějakou omezenou dobu být i bez předsedy, má čtyři místopředsedy.

Klidně i bez šéfa sněmovny

A.cz: Tam by ale byl problém s případným třetím pokusem o sestavení vlády...

Tam by byl. Ale na ten případný třetí pokus, myslím, skoro ani nemůže dojít. Protože myslím, že pan prezident Zeman se nebude chtít blamovat jménem, které by mu sněmovna nepřijala. Pokud by byl ochoten se blamovat, tak to zkusí přes úřednickou vládu. Ale dobře ví, že my máme onen instrument rozpuštění sněmovny a volby do dvou měsíců. A když je rozhozena vláda, destabilizovat ještě sněmovnu a vytvářet procedurální věci typu nejdříve sněmovnu a potom vládu - nevidím v tom žádné ratio.

Policejní obvinění ministrů? Musím s tím počítat.
Policejní obvinění ministrů? Musím s tím počítat. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Ale z nitra TOP 09 zní: mělo to proběhnout jinak, měli jsme být informováni nejdřív my. Když se na to podíváme: neměla jste být už rovnou kandidátkou koalice na premiérku, a tím pádem mít i pevnější pozici vzhledem k prezidentovi?

Vrátím se k tomu, co říkal předseda Schwarzenberg: očekáváme, že ODS nám ohlásí jméno svého nominanta nejpozději do neděle, potom je smůla. A myslím, že je správné, aby strana, které koaliční partneři řeknou: jste to vy, kdo navrhne budoucího premiéra, si prošla vnitřními rozhovory. K tomu jménu dospěla a oznámila ho. Druhý krok je samozřejmě koaliční.

Očekávám od prezidenta státnický postoj

A.cz: Prezident odmítl komentovat vaši nominaci. Vidíte v tom nějaký signál, nebo ne?

Nevidím. Jsem hodně tázána, jaký je vztah mezi mnou a Milošem Zemanem, zda se od toho může odvíjet jeho přízeň k mé osobě, nebo nepřízeň. V ústavním pořádku, v němž žijeme, není možné stavět své priority na základě osobních animozit nebo sympatií. Od nás, vrcholných politiků, se očekává, že na osobní animozity zapomeneme. Ale tím neříkám, že mezi námi jsou.

My každý určitě vidíme svět trochu jinak a v mnohých ohledech se nemůžeme shodnout nikdy, ale aktéři velké politiky musí tomu, aby stát fungoval, podřídit všechno. Očekávám od něj tento státnický postoj.

A.cz: Jste zároveň místopředsedkyní ODS. Není to teď tak, že se ODS obává triků ze strany TOP 09 a naopak?

Teď je doba, kdy se všechno zbortilo. Všichni jsou zmatení z toho, co bude. Ale jednoduše: jestli si někdo myslí, že může nějakými intrikami přechytračit toho druhého, hrát si na tomto písečku a zapomenout na to, že kolem nás na to není nikdo zvědavý. Buďto musíme říct: vládu jsme schopni sestavit a ta má deset měsíců na to něco udělat, anebo ji nejsme schopni sestavit a budeme muset odejít a budou předčasné volby. Ty intriky a tanečky uvnitř nás pohřbí, obě strany, jak ODS, tak TOP 09.

A.cz: Máte pocit, že jste zažehnali předčasné volby?

Udělali jsme krok, který ne že je může zažehnat, ale může je zkomplikovat.

Musím počítat i s obviněním ministrů

A.cz: Pojďme dopředu: pokud byste se stala skutečně premiérkou, dělala byste nějaké změny v kabinetu, nebo ho nechala tak, jak je?

Řešení krize má být rychlé. Tím nemyslím panické, za každou cenu to nějak poskládat honem rychle. A nevidím nutnost dělat nějaké velké změny. Všichni ale víme, že ve vzduchu visí ministerstvo kultury, to bude první, o čem se bude muset jednat mezi zástupci TOP 09 a případným novým premiérem.

Vše se zbortilo, jsme v politické krizi.
Vše se zbortilo, jsme v politické krizi. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Neobáváte se jako možná premiérka, že policejní zásah se může zaměřit i na některé současné ministry?

Musím s tím počítat, protože informaci, kterou pořád cedíme a přetřásáme, máme týden a pořád nevíme, co se vlastně děje. Nic smysluplného od policie nebo státních zástupců, kteří by nám to měli udělat jasnější, nezaznělo. Pořád nevíme, čí jsou nalezené peníze, pořád se to míchá nějak dohromady se třemi poslanci, s paní Nagyovou a s Vojenským zpravodajstvím. Ale nikdo neví, co se děje, proč tedy jsou pánové Rittig a Janoušek někde u vody.

Takže musím počítat s tím, že tato kauza ještě bude mít nějaké následky. A v tom případě by onen ministr končil.

Prioritou rozpočet a státní služba

A.cz: Vládní programové prohlášení bude asi minimalistické. Nicméně je něco, co v něm bude určitě?

Musí být připraven státní rozpočet, termíny jsou neúprosné, do 30. září musí být v Poslanecké sněmovně. Tedy rozpočet a jeho struktura by byly součástí vládního prohlášení. Druhá část je dotažení legislativy - leží zde asi sto zákonů.

A.cz: Škrtali byste v tomto seznamu?

Něco by se asi škrtnout dalo. Nebo si nechat rezervu, že to doděláme, pokud to půjde. Ale říct priority: zákon o státní službě nebo dokončení doprovodných zákonů k občanskému zákoníku. To by bylo naprosto klíčové.

A.cz: Máte vy sama nějaký tip na svého nástupce v čele sněmovny?

Nemám žádný tip, budeme se o tom bavit. Ale když vycházím z toho, že jsou zde čtyři místopředsedové, tak jako dílčí odpověď bych řekla: pokud opravdu koaliční partneři říkají, že to místo bude patřit ODS, tak je zde místopředseda za ODS Jiří Pospíšil, který by to mohl dělat.

Ale musí nejprve získat souhlas svého poslaneckého klubu, být vyjednán v koalici a  potom tajnou volbou zvolen. Ale nemluvili jsme o tom ještě na klubu.

A.cz: Nebojíte se, že právě na tajné volbě se může výměna v čele sněmovny zablokovat?

Může se to stát. Může to být takovým nešťastným míčkem. Teď nezbývá než doufat, že si všichni budou vědomi toho, že na tyto hrátky není čas.

 

Právě se děje

Další zprávy