Váňa emotivně útočil na Nečase: Ubližujete dětem!

Domácí ČTK Domácí, ČTK
9. 6. 2011 14:31
V kabaretní vystoupení se místy zvrhly písemné interpelace na premiéra a další členy vlády

Praha - V kabaretní vystoupení se místy zvrhly čtvrteční písemné interpelace na premiéra a další členy vlády.

Jednu z hlavních rolí na sebe vzal poslanec ČSSD Miroslav Váňa, který svou kritiku vlády pojal jako emotivní rétorické cvičení. Ovšem ani premiér Petr Nečas se nedržel zpátky.

Váňa vyčítal vládě, jak se chová k občanům a tvrdil mimo jiné, že vláda buduje společnost strachu.

Kritizoval například, že kabinet administrativně snížil počet invalidních důchodů. "Prostě se napsala nová vyhláška, důchodci odhodili berličky, vzali si tretry a vyběhli na tartan. Byli zdraví jak čamrdy," prohlásil.

Později konstatoval, že vláda se chová ke státním zaměstnancům "jako macecha, chová se k nim zle, ošklivě, macešsky". Naopak chválil sociálnědemokratické vlády za to, že lidem zařídily růst životní úrovně.

"Vy prostě - tato vláda - ubližujete rodinám. Vy ubližujete maminkám s dětmi. Ubližujete, protože většina rodin žije v takové situaci, že počítá korunu ke koruně," emotivně Váňa cílil na premiéra.

"Řekl bych, že to byla taková typická váňovština," komentoval Nečas jednu z poslancových výtek.

Neodpustil si ani narážku na to, že Váňa má kvůli zranění levou ruku v sádře a popřál mu brzké uzdravení. "Pevně doufám, že poškozena je pouze ruka, že ten pád byl pouze na ruku, i když z obsahu vaší řeči si úplně jist nejsem, ale vycházím vždy z té lepší varianty," prohlásil a jeho slova podle stenozáznamu doprovázelo pobavení i potlesk poslanců.

Váňa opáčil, že jeho hlava je v pořádku, což zdokumentovalo i lékařské vyšetření. "Ale co mě netěší, že pan premiér už nemá starost o hlavu a o bříška celé řady našich lidí," zdůraznil.

"Trapné, hloupé, ale už ne vtipné"

Nečasův stranický kolega Jan Bauer poznamenal, že poslouchat Váňův proslov vyžaduje notnou dávku odvahy a statečnosti.

"Ten dnešní projev, možná i ty poslední dobou přednesené projevy jsou jako vždy dlouhé, jsou někdy trapné, někdy hloupé, ale bohužel už nejsou vtipné, což mě velice mrzí," konstatoval.

Premiér v závěru interpelace konstatoval, že dvojice Nečas - Váňa se už stává ve sněmovně stálicí.

Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová nakonec dala hlasovat o tom, že sněmovna nesouhlasí s odpovědí premiéra na Váňovu interpelaci. Poslanci však Váňovi za pravdu nedali.

 

Právě se děje

Další zprávy