Úředník zodpovědný za transportéry byl odvolán

Pavel Baroch
7. 11. 2007 11:59
Funkci opouští ředitel sekce vyzbrojování
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na ministerstvu obrany skončil ve své funkci významný úředník.

Svoje postavení na ministerstvu opouští Jiří Martínek, ředitel sekce vyzbrojování, která měla na starosti mimo jiné velké zakázky jako například nákup transportérů a nákladních vozidel. Martínka odvolala ministryně Vlasta Parkanová, která svůj krok zdůvodnila změnou koncepce. Původní informace, kterou mělo Aktuálně.cz k dispozici, uváděla, že Martínek rezignoval sám.

To, že úředník odchází, potvrdil Aktuálně.cz poslanec ČSSD Antonín Seďa. "Neoficiálně jsem se to dozvěděl z kuloárů," řekl.

Sám Martínek byl dotazem v úterý večer, kdy se Aktuálně.cz tuto infomraci dozvědělo, otázkou na svůj konec zaskočen, ale nic nevyvrátil. "Přeji vám dobrou noc," řekl pouze a zavěsil svůj mobilní telefon.

Ministerstvo obrany potvrdilo informaci o odvolání Martínka až ve středu dopoledne. Parkanová chce obnovit Národní úřad pro vyzbrojování, který v rámci ministerstva dříve fungoval. Martínek ovšem tento úřad už nepovede. Podle ministerstva obrany už je ve funkci více než tři roky, což je obvyklá doba pro výměnu.

Vlasta Parkanová sleduje výměnu náčelníů generálního štábu
Vlasta Parkanová sleduje výměnu náčelníů generálního štábu | Foto: Ludvík Hradilek

Problémy mají oba stroje

Kvůli zakázkám na transportéry a nákladní vozy byl resort obrany kritizován. Vybrané stroje Pandur, respektive Tatra totiž nevyhověly armádním zkouškám. Oba vozy dostaly od ministerstva obrany náhradní termíny, do kdy mají závady odstranit.

V případě transportérů Pandur jde přitom o největší zakázku v historii armády. Vojáci za 199 strojů zaplatí více než 23 miliard korun, tedy dokonce víc než za pronajaté stíhačky Gripen, které vyjdou na necelých dvacet miliard.

Tatrovky za 2,6 miliardy korun si zase armáda vybrala bez výběrového řízení. Ministři obrany Karel Kühnl a jeho nástupce Jiří Šedivý to zůvodnili podporou českého průmyslu.

"Je to úspěch nejen pro armádu, ale i pro český průmysl," prohlásil tehdejší ministr Šedivý v prosinci 2006, když kontrakt na 556 tatrovek podepsal.

Foto: Aktuálně.cz

Tatrovku prověří ministerstvo financí

Zakázku na nákup nákladních Tatrovek pro českou armádu bude prověřovat ministerstvo financí. Nelíbí se mu podmínky, za jakých byly vozy koupeny.

Podle informací zpravodajského serveru lidovky.cz kritici tvrdí, že jsou vozidla Tatra T 810 předražená a nesplňují stanovené podmínky.

Oběma zakázkami - nákupem nákladních vozidel Tatra i obrněných transportérů Pandur - by se ve středu měl zabývat i sněmovní výbor pro obranu.

 

Právě se děje

Další zprávy