Úředník prohospodařil miliony. Teď má znovu padáka

Kateřina Eliášová
24. 9. 2010 19:00
Ministerstvo školství zdržovalo projekty, stát platil zbytečně navíc
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na ministerstvo školství se po třech letech vrátil úředník, za jehož éry se zbytečně utrácely desítky milionů korun ze státního rozpočtu. Poté, co na tento fakt upozornilo Aktuálně.cz, ho ministr Josef Dobeš (Věci veřejné) odvolal. Oficiálně však jen kvůli mediálnímu tlaku. 

Bývalý člen ODS Michal Pilin musel úřad poprvé opustit okamžitě po nástupu ministra Ondřeje Lišky (SZ) na základě auditů, které si nový šéf resortu nechal tehdy zpracovat.

Audity, které má Aktuálně.cz k dispozici, upozornily na to, že Pilin a jeho nadřízení nebyli důslední při kontrole desítek milionů korun, které ze státního rozpočtu plynuly na rozvoj univerzit.

Na nezodpovědné chování Pilina upozornil i při čtvrtečním otevírání nového kampusu v Brně-Bohunicích rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala. Znepokojení nad návratem tohoto úředníka na odbor investic vyslovil i místopředseda Rady vysokých škol Jiří Zlatuška.

Zbytečně utracené miliony

Na příběhu brněnského kampusu lze ukázat, že ministerstvo školství v minulých letech nekontrolovalo tok státních peněz, které investovaly vysoké školy do svého rozvoje, a záměrně proces stavby zdržovalo. Potvrzují to jak audity, tak sám rektor Fiala.

"My jsme se v první velké soutěži na dostavbu kampusu dostali na ceny, které neodpovídaly projektovým cenám. Zakázku jsme proto rozdělili do šesti menších a vysoutěžili ceny, které odpovídaly projektované ceně. Nicméně jsme nedostali souhlas z ministerstva školství, abychom mohli podepsat smlouvy. Souhlas jsme nedostali tak dlouho, až vítězové soutěží nemohli udržet cenu a soutěže museli být až na jednu zrušeny. Souhlasy, o kterých mluvím, byly věcí odboru investic," potvrdil problémy s výstavbou pro Radiožurnál Petr Fiala.

"V nové soutěži, kterou jsme potom vypisovali, jsme vysoutěžili ceny mnohem vyšší. Mě tady to jednání státu tehdy připadalo hodně neodpovědné, protože jsme mohli ušetřit," dodal.

Jeho slova stvrdil i Liškův auditor. Poukázal zejména na to, že rozpočet kampusu nabobtnal o několik milionů korun - a to vinou ministerských úředníků v čele s Pilinem.

"Vzhledem k tomu, že ministerstvo školství v průběhu roku 2007 prakticky aktivně neřešilo problémy s navyšováním ceny stavby, došlo k tomu, že většina vítězných uchazečů postupně od svých nabídek ustupovala, přičemž nabídky dalších uchazečů byly výrazně dražší," stojí v Liškově auditu.

Pilin: Předložte důkazy

Michal Pilin odmítl, že by byl za stav popisovaný v auditech zodpovědný. A chce vyvrátit i důvody, pro které jej Liška odvolal. "Jsem připraven vyvrátit svá domnělá pochybení. Předložte důkazy, že jsem chyboval a pak se můžeme bavit dál," řekl Aktuálně.cz.

Staronového šéfa investic Pilina podpořil mediální magnát Jaromír Soukup, pod kterého odbor investic spadal, když působil coby náměstek ministryně Dany Kuchtové.

Bez podrobností nicméně připustil, že se při schvalování jednotlivých projektů děly i nestandardní věci. "Problém s navyšováním cen byl ten, že předchozí vedení ministerstva chtělo rozdělit co nejvíc peněz, a proto se tam děly mnohdy absurdní věci, jen aby to prošlo schvalovacím procesem ministerstva financí," uvedl.

"Zkrátka stavba se zaregistrovala za nejnižší možnou cenu, za kterou se to ale nedalo postavit. Pak se samozřejmě cena musela navyšovat. Co jiného ministerstvu zbývalo?" dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy