Topolánek: Za zadržením Dalíka je boj uvnitř ODS

Martina Machová Martina Machová
10. 10. 2012 13:30
Bývalý premiér Mirek Topolánek tvrdí, že skutečným cílem celého případu je on sám
Dříve nerozlučné duo - Mirek Topolánek a Marek Dalík.
Dříve nerozlučné duo - Mirek Topolánek a Marek Dalík. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Expremiér a přítel Marka Dalíka, obviněného z podvodu v souvislosti s nákupem obrněných transportérů Pandur, Mirek Topolánek prolomil své několikadenní mlčení.

Podle něj je Dalík zadržený za něco, co se nestalo. Skutečným cílem pak má být přímo on sám. Zadržení svého poradce vnímá z pohledu souboje uvnitř ODS.

"Pokud vůbec má Petr Nečas na tu soldatesku vliv, tak jeho motivace je jasná: zastrašení rebelů, odstranění Topolánka, z jehož návratu má paranoidně strach, má viníka prohraných voleb," napsal v SMS zaslané redaktorce Aktuálně.cz Topolánek.

V současnosti totiž soudržnost vlády Petra Nečase zkouší šestice rebelů v čele s jeho spojencem Petrem Tluchořem. Ti odmítli podpořit balíček daňových zákonů, se kterými počítá státní rozpočet na příští rok. Petr Nečas přitom s přijetím souboru novel podmínil pokračování svého kabinetu.

Topolánek rovněž komentuje i rozhodnutí žalobců, kteří mezi důvody k uvalení vazby uvedli možné ovlivňování svědků.

"Jaképak svědky by mohl Dalík ovlivňovat? Polomrtvého Muselu, který o tom ví nejvíc, ale "nešťastně" spadl z posedu? Nebo toho Szücse, který se neukrývá jistě před ním? Nebo toho agenta CIA a obchodníka se zbraněmi, který už nikdy nepřijede do Česka, pokud žije? Nebo mne, který už byl v případě vyslechnut v přípravném řízení? Nebo koho?" zlobí se expremiér.

Pavel Musela je zbrojař, podílející se na transakci s transportéry, který se v roce 2008 vážně zranil při lovu, ztratil paměť a stal se trvale nemohoucím. Stephan Szücs je pak manažer firmy Steyr a klíčový svědek kauzy, kterému si Dalík o úplatek údajně řekl.

Podle deníku Insider se Marek Dalík během prvního výslechu krátce po zadržení zmínil o tom, že za kauzou nákupu obrněných transportérů Pandur je financování politických stran.

Dalík před vyšetřovateli ukázal na tehdy vládnoucí sociální demokraty. Ti podle něj za zakázku dostali peníze, uvádí Insider, který cituje zdroje obeznámené s případem.

Dalíkovo obvinění je totiž podle deníku jenom střípkem v miliardovém zbrojním kontraktu, v němž policie ve skutečnosti vyšetřuje politickou korupci. Konkrétně jde o podezření namířená proti dvěma hlavním zdejším stranám - občanským demokratům a sociálním demokratům. Právě tyto partaje nesou za zmíněnou obří armádní zakázku na dodávku transportérů odpovědnost.

 

Právě se děje

Další zprávy