Topolánek tajně odletěl za vojáky v Afghánistánu

Markéta Chaloupská, mch
28. 10. 2008 11:44
Večerní předávání vyznamenání by měl stihnout
Mirek Topolánek. Ilustrační foto
Mirek Topolánek. Ilustrační foto | Foto: Herbert Slavík

Praha - Premiér Mirek Topolánek včera večer tajně odletěl do Afghánistánu, aby tam spolu s českými vojáky oslavil devadesáté výročí vzniku samostatného Československa.

"Jde o plánovanou cestu. Odletěl tam včera večer a dnes odpoledne by se měl vrátit," řekla deníku Aktuálně.cz mluvčí vlády Jana Bartošová. "Večer se už zúčastní slavnostního ceremoniálu na Hradě."

Premiér vojáky navštívil v oblasti Kandahár.

"Setkání se konalo v neformálním duchu, premiér diskutoval s vojáky, poobědval s nimi a vybraným českým a americkým představitelům vojenské základny předal pamětní medaili Karla Kramáře jako poděkování za jejich boj za svobodu," uvedla mluvčí.

"Je symbolické, že u toho byli američtí vojáci, protože Američané pomáhali i Tomáši Garrigue Masarykovi," připomněl Topolánek.

Cesta byla do poslední chvíle z bezpečnostních důvodů utajovaná.

Po krátké návštěvě se Topolánek vládním speciálem vrací zpět do Česka. Spolu s ním opustil Afghánistán i voják Tomáš Krampl, který bude večer na Pražském hradě vyznamenán.

Letos je to už druhá návštěva premiéra v Afghánistánu. Poprvé navštívil jednotku v Lógaru na začátku května.

Češi si dnes připomínají devadesát let od vzniku samostatného Československa. Státní svátek vyvrcholí slavnostním ceremoniálem na Pražském hradě a velkou vojenskou přehlídkou.

Pražany kvůli tomu ale čeká řada dopravních omezení. Komplikace můžou čekat zejména na Praze 6 na Evropské třídě.

 

Právě se děje

Další zprávy