Topolánek sliboval, Paroubek se mu smál

Petr Holub
28. 5. 2006 15:20
ANALÝZA - Topolánek byl v "souboji premiérů" Paroubkovi rovnocenným soupeřem. V dvouhodinovém pořadu ČT dokázal z programu své strany vyložit víc, než premiér a lídr ČSSD.

Paroubek se ve zvláštním vydání Otázek Václava Moravce soustředil spíše na to, aby shazoval návrhy občanských demokratů.

K věcným tématům se šéfové nejsilnějších stran dostali až po půl hodině, při které probírali kauzy zveřejněné v posledním týdnu na stránkách Aktuálně.cz - Topolánkovy odposlechy a stížnosti kriminalistů na politický nátlak v případu Biolíh.

Topolánek bez školného

Šéf ODS pod tlakem soupeře volil sociální rétoriku, aby vysvětlil hlavní navrhované reformy. "Za nás se růst ekonomiky promítne i do životní úrovně," prohlásil Topolánek, když chtěl vysvětlit hospodářskou politiku své strany.

Za tento výrok skryl plán na podporu drobných podnikatelů především v sektoru služeb. Ty nebudou na rozdíl od zahraničních průmyslových investorů převádět své zisky do mateřských zemí.

Předseda ODS nechtěl za žádnou cenu přiznat, že jeho strana zavádí školné: "Poplatky za studium přece nebudou platit studenti, ale absolventi, kteří překročí průměrný příjem," hájil plán, který následuje britského socialistického premiéra Tony Blaira a kromě poplatků zavádí i sociální podporu chudým studentům.

Topolánek popřel i to, že se v rámci rozsáhlé reformy zdravotnictví chystá spoluúčast pacientů. "Za léky se platí přece už dnes," zdůraznil. Jeho strana chce pouze současnou míru spoluúčasti rozložit spravedlivě a zabránit tomu, aby jako dosud nejvíc platili chronicky nemocní.

Paroubkovy opatrné sliby

Sociální demokrat Paroubek se naopak paradoxně stylizoval do konzervativní role. Například trval na tom, že hospodářský růst v příštích letech nepřekročí šest procent a odmítl Topolánkovu představu , že může být ještě vyšší.

Opatrný byl i jeho slib, že státní dotace zvýší počet vysokoškolských studentů z dnešních 300 tisíc o dalších 50 tisíc do roku 2010.

Z programu sociální demokracie stihl připomenout už jenom vyšší porodné a dětské přídavky. Ve zdravotnictví chce ČSSD posílit roli státu a omezit počet zdravotních pojišťoven: "Nemá smysl, aby jich bylo devět v luxusních palácích a s vysokými platy manažerů."

Jenom Paroubkova strana prý zajistí, aby se bohatství rozdělilo mezi všechny občany.

Přeřeknutí na konec

Paroubek se musel bránit Topolánkovi během debaty o korupci. Předseda ODS slíbil, že nechá přísně vyšetřit všechny kauzy, které se odehrály během levicových vlád. Premiér reagoval sloganem: "Každý ví, že od Bílé hory se u nás nejvíc kradlo za vlády ODS."

Když Topolánek voliče upozorňoval, že jedině volební vítězství ODS zabrání vstupu komunistů do vlády, spokojil se Paroubek s připomínkou, že sjezd ČSSD před čtrnácti dny přímou koalici s komunisty vyloučil.

Topolánek dobrý dojem ze svého vystoupení zpochybnil závěrečnou výzvou voličům: "Dejte svůj hlas pokračování svobody, demokracie a prosperity." Naštěstí pro ODS nestihl Paroubek silně replikovat, že šéf opozice těmito slovy vlastně radí volit ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy