Topolánek šéfem IEA nebude, Nečas prý stáhne nominaci

ČTK ČTK
2. 2. 2011 13:27
Expremiér neměl coby možný šéf agentury pro energii příliš velkou podporu
Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ondřej Besperát

Brusel/Praha - Český expremiér Mirek Topolánek se zřejmě nestane generálním ředitelem Mezinárodní agentury pro energii (IEA) nestane.

Současný předseda vlády Petr Nečas (ODS) totiž podle zdroje ČTK v pátek na summitu Evropské unie oznámí, že Praha jeho kandidaturu stáhne.

Důvodem je údajně i to, že pokud by Unie měla více kandidátů, byla by Topolánkova šance na zvolení mizivá. Mezi zájemci totiž je třeba bývalá nizozemská ministryně hospodářství a předtím i školství a vědy Maria van der Hovenová.

Topolánkova budoucnost

V médiích se v souvislosti s dalším působením českého expremiéra zmiňovala možná kariéra ve vedení energetické společnosti Enel, která působí mimo jiné i na Slovensku.

Do Enelu, ať už do Itálie nebo na Slovensko, by Topolánkovi mohly pomoci velmi dobré vztahy s italským premiérem Silviem Berlusconim. Podle zdroje ČTK tam ale nepůjde.

Dalším adeptem je současný generální ředitel agentury Japonec Nobuo Tanaka, který minule zvítězil právě i kvůli tomu, že se Brusel nedokázal dohodnout na jednom kandidátovi.

"Určitě šance kandidátů, kteří kandidují individuálně, nikoli s podporou celé Evropské unie, jsou menší," připustil už v prosinci ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Na prosincovém jednání se nicméně Unie na jednotném kandidátovi nedohodla. Topolánek měl navíc mezi státy EU menší podporu než jeho nizozemská konkurentka.

Páteční mimořádný summit EU by měl být věnován kromě problematiky inovací hlavně energetice.

IEA byla založena v 70. letech, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou OPEC. Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro 28 průmyslových zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), včetně České republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy