Topolánek ruší jednání u Bushe. Bude řešit vládní krizi

Jakub Antoš
23. 10. 2008 21:01
Premiér měl do Washingtonu odcestovat příští týden
Foto: Reuters

Praha - Předseda vlády Mirek Topolánek zrušil svou cestu do USA, kde měl s prezidentem Georgem W. Bushem jednat o české účasti na programu protiraketové obrany. O zrušené schůzce informuje server ihned.cz.

Topolánek měl na setkání s Bushem odletět příští středu, místo návštěvy v Bílém domě se ale bude věnovat vnitropolitické situaci.

"Požádali jsme o posunutí schůzky s prezidentem Bushem," potvrdil informaci HN z diplomatických kruhů ve čtvrtek večer zdroj z Úřadu vlády.

Bush počká, Topolánkovi hrozí sesazení

"Je to standardní situace, která vznikla danými okolnostmi, a budeme ji řešit standardní diplomatickou cestou," řekl HN Petr Kolář, velvyslanec České republiky ve Washingtonu. Náhradní jednání s prezidentem Bushem bude ovšem složité zařídit, Bushovi totiž zanedlouho končí prezidentský mandát.

Premiér Topolánek se pro zrušení své cesty rozhodl poté, co jeho ODS drtivě prohrála krajské volby. Občanští demokraté ztratili dvanáct hejtmanů.

Topolánka i celou ODS tak posledních několik dní zaměstnává výhradně situace uvnitř strany. Rozladění nad prohranými volbami dávají najevo všichni dosluhující hejtmani i 1. místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém.

Například středočeský hejtman Petr Bendl a jeho liberecký kolega Petr Skokan jasně řekli, že prosincový kongres ODS by měl zvolit nového předsedu strany, a tím by se měl stát právě pražský primátor Bém.

I Klaus je pro Topolánkův odchod

"Mirek Topolánek by měl vyvodit důsledky z volební prohry. Všichni předpokládají, že na kongresu ODS dojde k zásadním změnám ve vedení. Mým favoritem je Pavel Bém," řekl Aktuálně.cz Skokan.

Sám Topolánek dobře ví, že se na něj něco chystá; připustil to i na středečním jednání klubu ODS. "Řekl tam, že ví, že proti němu Tlustý a spol. chystají puč, nijak to ale dál nekomentoval," řekl Aktuálně.cz jeden z poslanců největší vládní strany.

Topolánkovi ke klidu nepřispívá ani angažovanost prezidenta Václava Klause.

Ten se nejprve v úterý zúčastnil předvolebního mítinku ODS na pražském Staroměstském náměstí, kde podpořil občanskodemokratické senátní kandidáty, aby se po skončení akce sešel na separátním jednání s Topolánkovými kritiky - Pavlem Bémem, Petrem Bendlem a Evženem Tošenovským.

Ve čtvrtek se pak cestou na pracovní jednání v Drážďanech zastavil v České Lípě, kde podpořil končícího hejtmana a kandidáta do Senátu Petra Skokana.

 

Právě se děje

Další zprávy