Topolánek: Podivné zakázky jsou dílem bývalých ministrů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 5. 2011 11:33
Expremiér a bývalý šéf ODS to napsal v reakci na nedávná podezření ohledně armádních zakázek
Expremiér Mirek Topolánek
Expremiér Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý premiér a předseda občanských demokratů Mirek Topolánek tvrdí, že pochybné zakázky na pořízení letounů Gripen, transportérů Pandur a nákladních vozů Tatra jsou dílem jeho předchůdců a bývalých ministrů obrany.

Plnou odpovědnost za řízení ministerstva obrany a zbrojní zakázky podle něj nesou bývalí ministři Jiří Šedivý a Vlasta Parkanová. Topolánek to napsal v reakci na nedávná podezření ohledně armádních zakázek, své prohlášení zaslal deníku MF Dnes.

Loni v únoru přitom po ideové konferenci ODS v Brně Topolánek přiznal, že v době, kdy byl premiérem, vstoupil do jednání o zakázce na pandury. Tvrdil tehdy, že to udělal proto, že odvaha tehdejší ministryně Parkanové se "blížila nule".

Podle výpovědi Rakušana Stephana Szücse, měl Topolánek schválit zakázku na nákup pandurů za provizi 18 milionů eur (asi půl miliardy korun), o kterou si podle bývalého zaměstnance rakouské zbrojovky Steyr řekl lobista Marek Dalík.

Někdejší americký velvyslanec v ČR William Cabaniss zase přišel s tvrzením, že v době jeho působení v podniku Tatra po něm chtěl náměstek ministryně obrany Martin Barták miliony dolarů za to, aby firma neměla problémy s armádní zakázkou.

"Američané nejsou bílé holubice. Tlak na prosazení F-16 místo gripenů a Westinghouse do Temelína překračuje veškeré meze. Cabaniss neváhal dokonce lhát. Ale Vondru to stejně nezachrání," napsal bývalý premiér.

Bývalý premiér ale nejasnosti kolem zbrojních zakázek nevysvětlil. Sdělil, že řadu let nechával bez reakce "novinové lži a sprosté útoky".

 

Právě se děje

Další zprávy