Topolánek: Můj odchod byl nestandardní popravou

Domácí Domácí
14. 4. 2010 12:41
Někdejší premiér poprvé promluvil o svém konci v čele ODS
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jako nestandardní popravu vidí Mirek Topolánek svůj konec v pozici šéfa největší pravicové strany u nás - ODS.

"Je smutné, když se strana nedokáže vypořádat se svým lídrem standardním způsobem a musí ho nestandardně popravovat," řekl v rozhovoru pro deník Právo. "Politik odchází, když prohraje. To je standardní, na tom trvám."

Hořkost však při bilancování své politické kariéry někdejší premiér necítí. "Necítím žádnou hořkost. Politik musí být připraven skončit třeba druhý den. Užil jsem si to," shrnuje.

Situace v ODS? Mám bobříka mlčení

K průběhu pondělní výkonné rady ODS, kde Topolánek neúspěšně navrhoval vyškrtnutí Pavla Béma a Ivana Langera z kandidátek pro nadcházející volby, se bývalý předseda strany nechce vyjadřovat.

"Výkonná rada byla standardní panoptikum. Nemám pocit, že se k tomu chci nějak dál vyjadřovat. Mám bobříka mlčení," řekl Právu.

Na pracovním úřadě neskončím

Rychlý odchod do politického důchodu ale Mirka Topolánka podle jeho slov nepřekvapil.

"Celou dobu jsem se snažil, i když je mi vyčítán opak, o zlepšení politické kultury v ČR. Můj odchod do politického důchodu k takovým krokům zcela jistě nepatří. Nic na tom nemění fakt, že jsem ho předvídal, a to již na kongresu v loňském roce, kde jsem ve svém snu o velrybách a velrybářích použil větu: Atmosféra byla dusná jako v knize Garcíi Márqueze Kronika ohlášené smrti. V této knize je od první strany jasné, kdo, jak a kým má být zavražděn."

Topolánek zatím nemá konkrétní plány, jakým směrem se bude ubírat jeho další kariéra. Chce se více věnovat rodině, využít svých znalostí a kontaktů. "Na pracovním úřadě neskončím. Už se na to těším," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy