Topolánek mění vztahy s cizinou. Říká, co si myslí

Petr Holub
6. 3. 2008 11:45
Obama je marketingovým produktem, řekl například
Premiér a jeho ministr zahraničí.
Premiér a jeho ministr zahraničí. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V Rusku se falšují volební výsledky. Poláci mají neschopné diplomaty. Favorit amerických prezidentských voleb je marketingovým produktem.

Dosud nevídanou otevřenost uplatnil během posledního týdne český premiér při komentářích k událostem zahraniční politiky. Dosud žádný ze zdejších premiérů nemluvil tak na rovinu jako Mirek Topolánek.

Říká, co si myslí. Jak ale mají v cizině poznat, kdy mluví soukromě Topolánek a kdy jde o veřejné vystoupení českého premiéra? Tak zní názor rozšířený mezi českými diplomaty.

Diplomaté však nekomentují Topolánkovy výroky veřejně, aby nezpůsobili v zahraniční politice ještě větší chaos. Na premiérovy komentáře zřejmě nebudou Rusové, Poláci ani Američané reagovat, může to však v budoucnu způsobit komplikace.

Sebevědomí a vlastní kancelář

Infobox
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Infobox

V rozhovoru pro MF Dnes

  • Obama je typický marketingový produkt, člověk, o kterém nikdo pořádně neví, co si opravdu myslí. V Senátu je krátce. Kdežto McCain je veterán z Vietnamu, opravdu může být mostem mezi republikány a demokraty. Má obrovské zkušenosti.

 V rozhovoru pro ČT

  • Poláci by neměli spojovat modernizaci své armády s umístěním raketové základny. Dobře to ví, jejich vyjednávací pozice je v tomto smyslu poměrně diskutabilní. Ale já doufám, že se nakonec s Američany dohodnou.

 V oficiálním prohlášení 

  • S politováním konstatuji, že se jasné vítězství D. A. Medveděva neobešlo bez obvinění opozičních kandidátů z falšování výsledků a nerovné předvolební kampaně.

Topolánkovy silné výroky následovaly poté, co ho v oválné pracovně přijal americký prezident George W. Bush.

Český premiér považuje za svůj úspěch, že uzavřel s Američany memorandum o zrušení víz a téměř dokončil smlouvu o stavbě amerického radaru na Brdech.

Navíc obhájil svůj postoj před Evropskou komisí, která nakonec nesplnila svou hrozbu, že bude Čechy kvůli memorandum o vízech žalovat.

Topolánek přitom své výroky předem nekonzultuje s ministrem zahraničí. Jeho americkou cestu připravil vicepremiér Alexandr Vondra, své úmysly také konzultuje se zahraniční tajemnicí ODS Adélou Kadlecovou, která dříve mimo jiné byla asistentkou europoslance Jana Zahradila.

Poprask ve Varšavě

Výroky směrem do Ruska a Spojených států nemusí mít žádné důsledky. Topolánek ani nechce s Rusy spolupracovat, také není vyloučeno, že se americkým prezidentem nakonec stane McCain.

Komentář k americkému raketovému deštníku je však už dnes zatěžkávací zkouškou polsko-českých vztahů. O Topolánkových výrocích, že postup Poláků ve věci deštníku je pochybný, informovala široce varšavská média. Šéf opozice Jaroslaw Kaczyński toho využil k útoku na premiéra Donalda Tuska, když prohlásil, že Tuskova vláda při jednání s Američany zbytečně zdržuje a že ztrácí v Češích dosud jednoznačné spojence.

Polský premiér nemůže přejít logickou úvahu, že mu Topolánek dělá potíže na domácí scéně.

 

Právě se děje

Další zprávy